Арестувани са 10 човека по подозрение в джихадизъм след спецакции в Европа

Общо 10 човека са задържани по подозрение в джихадизъм след спец операции в няколко държави, каза кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев Мартин Гицов
18:22, 25.03.2016
Чете се за: 01:39 мин.
По света

Във Франция е предотвратен атентат. При операция край Париж е бил задържан мъж, който е заподозрян, че е подготвял терористично нападение в страната.

34-годишният мъж е бил осъждан през 2015 г. в Брюксел за вербуване на чуждестранни бойци да се бият на страната на "Ислямска държава".

Той е бил осъден заедно с Абдел Хаид Абауд, който е мозъкът на атентатите в Париж.

В Брюксел пък при мащабна операция са арестувани 7 човека, като един от тях е свързан и с осуетения атентат в Париж.

В Германия също при спецоперация са арестувани двама предполагаеми джихадисти.

;

Пропуски на белгийските тайни служби

Откриването на пропуските на специалните служби по атентатите в Брюксел е от ключово значение за избягване на бъдещи нападения, изтъкват експерти. Атентатите станаха по време на полицейски операции заради кръвопролитията в Париж от ноември. Възникват много въпроси.

Оказва се, че единият атентатор от летището Ибрахим ел Бакрауи, помилван след като е излежал едва половината от девет годишна присъда за въоръжен грабеж, е успял да замине за Сирия и после депортиран от Турция, без да бъде разпознат като джихадист.

При ударите на 22-ри март братя Бакрауи се издирват усилено след полицейски щурм на терористично убежище в Брюксел по парижкото следствие. Вероятно те са двамата измъкнали се от адреса под дулата на снайперистите.

Оставките на белгийските министри на вътрешните работи и правосъдието заради братя Бакрауи не бяха приети.

Коен Генс - министър на правосъдието на Белгия: Знам, че няма да успокоя никого, разбирам смущението и гнева

Журналистка: Осъзнавате ли какво казвате, той се самовзриви на летището, ако се бяхте намесили навреме никой нямаше да загине.

Коен Генс - министър на правосъдието на Белгия: Казвам само, че не той е замислил нападенията.

Журналистка:
Но е бил готов да умре и да убие други хора.

Коен Генс - министър на правосъдието на Белгия: Има много причини да е бил готов да умре. Тези хора не искат да се връщат в затвора.

Заловеният четири дни преди нападенията в Брюксел Салах Абдеслам е бил разпитван само два пъти по един час в събота, разкриват френски медии. Следователите очевидно са пропуснали възможността да получат сведения за подготвяния заговор в Брюксел и приемат безкритично твърденията му, че не познава братя Бакрауи.

Наджим Лахрауи, вторият атентатор на летището, е търсен от белгийската полиция от декември. Предполага се, че той е направил взривните колани за Париж. През септември 2013-та този човек заминава за Сирия с една от първите вълни белгийски джихадисти. Получава задочна присъда през февруари, но се укрива успешно под фалшива самоличност до удара тази седмица.

На глава от населението Белгия е най-голям донор в Европа за наемници на Ислямска държава. Възникват въпроси като дали анализът на белгийските служби е бил верен и дали били са наблюдавани правилните хора. Не е изключено фокусиране върху смятаните за най-опасни за сметка на цялостната картина. Има оценки и за недостиг на хора в белгийското разузнаване. Предстои нназначаване на допълнително хиляда души.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Акция в Благоевград „Ти имаш, някой не”
Акция в Благоевград „Ти имаш, някой не”
Убит е вторият човек в йерархията на Ислямска държава
Убит е вторият човек в йерархията на "Ислямска държава"