НОВИНИ

Атентаторът от "Шанз - Елизе" е имал разрешително за оръжие

Нападателят, който се вряза с кола, пълна с експлозиви в полицейски микробус на "Шанз-Елизе" в Париж, е имал разрешително за оръжие и се е упражнявал в стрелба, признаха френските власти. Фактът шокира обществото, още повече при наличие на досие за радикализация. Арестувани са четирима души от семейството на атентатора.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:08, 20.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

31-годишният Адам Джазири, неосъждан, от салафистко семейство има досие от 2015 г. Това означава заплаха за сигурността като радикален ислямист. Разрешителното за притежание на оръжие е издадено преди да попадне в полезрението на службите, защото стандартните проверки не са дали основание за отказ, поясни премиерът Едуар Филип.

Едуар Филип - премиер на Франция: Никой, най-малко аз, не може да бъде доволен от факта, че човек, попаднал под наблюдение, е могъл да запази разрешителното си за оръжие.

При обиск в жилището на семейството на нападателя в Плеси-Пате, градче на 30 километра южно от Париж, са задържани бившата му съпруга, неговия брат и балдъза и баща му. В колата на нападението бяха открити оръжия и газови бутилки. Утре вътрешният министър Жерар Колон внася предложение за удължаване на извънредното положение и след 15 юли до 1 ноември. За редовите французи рискът от тероризъм става част от ежедневието.

Филип Гарние - мениджър: Става нещо неизбежно и трябва да живееш с този риск. Това е положението.
Алесандра Инверници: Постоянно пътувам по работа до Лондон и Париж, но живея в Милано. Виждам разликата. В Милано се чувствам много по-сигурна, там политиката е различна.

От началото на 2015 г. жертвите на тероризма във Франция са близо 240.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с Главния инспектор в Инспектората към ВСС
Президентът Радев се срещна с Главния инспектор в Инспектората към ВСС
17-годишен нападна учителката си в София
17-годишен нападна учителката си в София