НОВИНИ

Бойко Борисов: По Договора за добросъседство с Македония сме много близо

По Договора за добросъседство с Македония сме много близо. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:30, 20.06.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
„Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме с премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори“, заяви Борисов и добави, че опозициите дебнат всеки такъв ход.
„След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества. Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко. Става въпрос за термини, които искаме така да бъдат написани, че да няма никакви дискусии и възможности за претенции от едната или другата страна“, добави той.

Борисов каза още, че се надява външните министри на двете страни на 2 август със своите екипи да намерят правилното решение.

„Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, защото нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън голямото европейско семейство“, каза още Бойко Борисов.


;

От своя страна премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е убеден, че Македония и България на 2 август ще подпишат Договора за добросъседство.

„Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим“, заяви Заев.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че ако Македония не положи усилия, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС.

„Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово“, каза още Бойко Борисов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи организираха благотворителен концерт за лечението на свой връстник
Младежи организираха благотворителен концерт за лечението на свой връстник
Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутата Манол Генов
Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутата Манол Генов