НОВИНИ

​Атлетико (Мадрид) спечели турнира Лига Европа с 3:0 над френския Марсилия

Атлетико (Мадрид) разгроми с 3:0 френския Олимпик (Марсилия) на финала в турнира Лига Европа и взима този трофей за трети път в последните осем години. Това е и четвърта европейска купа за дюшекчиите, които преди това имат КНК през 1962-а година, както и Лига Европа през 2010-а година и през 2012-а година.

bnt avatar logo
от БТА
23:45, 16.05.2018
Чете се за: 01:51 мин.
По света
​атлетико мадрид спечели турнира лига европа френския марсилия

Атлетико (Мадрид) ще играе на есен в Шампионската лига, не само заради спечеления турнир днес, но и заради 2-ото място в Примера дивисион. Два гола вкара Антоан Гризман, който откри в 21-ата минута, а три след началото на втората част нанесе много важен удар с втория гол. Крайното 3:0 беше дело на капитана Габи минута преди края на редовните 90.

Старши треньорът на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне нямаше възможност да води отбора си от резервната скамейка, след като УЕФА потвърди наказанието му от четири мача лишаване от права. Това беше втори мач за него без да седи до резервните си играчи, а това означава, че и през новия сезон в Европа ще трябва два мача да гледа от трибуните. Атлетико внесе жалба, за да бъде допуснат Симеоне на пейката. Но в часовете преди мача Европейската централа обяви жалбата за отхвърлена и решението на УЕФА от 4 май е потвърдено.

Още във 3-ата минута дойде и първата прекрасна възможност за френския отбор. Димитри Пайе изведе Валер Жермен, но опитният атакумащ полузащитник стреля леко встрани и високо, когато излезе срещу Ян Облак. Но постепенно Атлетико овладя ситуацията на терена и в 21-ата минута принуди Олимпик (Марсилия) да сгреши при изнасянето на топката. Грешката тръгна от вратаря Манданда, който подаде към Замбо Анкиса. Неориентиран, младокът ритна топката напосоки, но Габи я открадна и подаде на Гризман. Френският нападател я овладя и наскорост наказа своите сънародници - 1:0.

Французите опитаха да реагират, но до 35-ата минута създадоха само две мелета. Точно тогава се контузи и лидерът им Димитри Пайе, което означаваше принудителна смяна.

Атлетико нанесе втори удар в 3-ата минута на второто полувреме, а голмайсторът отново се казваше Гризман. Русокосият нападател направи двойно подаване с Коке, който му върна идеално, а след като влезе на 10-ия метър и копна топката над излезлия Манданда. Въпреки че трябваше Олимпик да търси гол, испанците не позволиха да се създаде напрежение пред тяхната врата. В 68-ата минута след центриране от фаул на Гризман, Саул Нигес беше близо до гол, но Луис Густаво с помощта на ръката си предотврати попадение.

В 80-ата минута Олимпик Марсилия най-после създаде голова възможност, но ударът на влезлият като резерва Костас Митроглу се отби в дясната странична греда и не влезе зад Облак. Гръцкият здравеняк скочи между Годин и Хименес, като засече перфектно центрирането от дясно на Товен. Само две минути по-късно Облак пак трябваше да се намесва, след като Джордан Амави от границата на наказателното поле я изстреля с воле. Три минути преди края Буна Сар подхвана атака от дясно, топката беше върната към Клинтън Н'Джие, който беше необезпокояван на дъгата. Комичният му опит за удар с външен фалц обаче излезе в тъч.

Но Атлетико затвърди мнението, че тотално е по-добрия отбор с трето попадение, само минута преди края на редовното време. Капитанът Габи отзнаменува третото си участие на финал в този турнир с гол. Контраатака премина през Гризман, стигна до Коке, който продължи на дясно към Габи. Опитният футболист, останал непокрит, навлезе навътре и с техничен вътрешен удар я прати за трети път в мрежата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи излизат на протест в столицата
Превозвачи излизат на протест в столицата
​Пекарна в Уиндзор предлага специална напитка в чест на кралската сватба
​Пекарна в Уиндзор предлага специална напитка в чест на кралската сватба