НОВИНИ

Австрия избира нов президент

Австрийските граждани избират днес държавен глава за следващите шест години.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:56, 22.05.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света
австрия избира нов президент

След като на първия тур на президентските избори на 24 април никой от кандидатите не получи абсолютно мнозинство, на втори тур се явяват класиралите се на първите две места кандидати.

Това са Норберт Хофер, излъчен от националистическата Австрийска партия на свободата, получил на първия тур 35,1 процента от гласовете и Александър ван дер Белен, един от основателите на Партията на зелените и бивш неин ръководител. Той се кандидатира като независим, но се ползва с подкрепата на зелените, чийто член е до днес. Сочен преди първия тур за явен фаворит, Ван дер Белен получи 21,3 процента от гласовете и се нареди след Норберт Хофер.

Четириседмичният период между двата тура бе белязан от остра предизборна борба, включваща многобройни предизборни изяви и телевизионни дуели на двамата претенденти за президентския пост.

Както коментира днес ежедневникът "Пресе", от години страната не е била толкова разделена.

Парадоксално е, но е факт, продължава вестникът, по-възрастните са за 45-годишния Хофер, докато по-младото поколение подкрепя 72-годишния професор по икономика Ван дер Белен, като сред 30-годишните той води с 58 процента според социологически проучвания.

Друг фактор е образованието на избирателите: 60 процента от нискообразованите австрийци са за Хофер, сред високообразованите 82 процента биха дали гласа си за Ван дер Белен.

Друг признак на разделение е полът, според социологическия институт Сора 45 процента от анкетираните мъже са за Хофер и само 17 процента - за Ван дер Белен, гласовете на жените се разпределят: 27 процента за Хофер и 22 процента за Ван дер Белен.

Избирателите се различават в предпочитанията си и по признак на местоживеене: Александър Ван дер Белен е фаворит в градовете, Норберт Хофер - в малките населени места, както показа и първият тур на изборите.

Социолозите са единодушни в мнението си, че избирателите, дали своя глас по пощата, ще играят по-голяма роля за финалния резултат в сравнение с първия тур, тъй като такива изборни карти са пожелали 900 000 австрийци, живеещи на територията на Австрия или извън нея. В първия тур по пощата са гласували 200 000 австрийски граждани.

Изборните секции бяха отворени в цялата страна в 7 часа и в зависимост от провинцията ще бъдат затворени по различно време - във Форарлберг още в 13 часа, в други провинции в 16 часа, във Виена в 17. На железопътните гари и на аерогарите секциите ще работят до 21 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците в Добричка област намаляват с над 6 на сто за година
Учениците в Добричка област намаляват с над 6 на сто за година
​По стъпките на набатеите
​По стъпките на набатеите