НОВИНИ

Австрия зави надясно след парламентарните избори

Австрийска народна партия печели вчерашните парламентарни избори с 31,6 на сто от гласовете. На втора позиция е крайнодясната опозиционна Партия на свободата с 27,4%, а управляващата досега Социалдемократическа партия получава 26,7%.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 16.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

31-годишният Себастиян Курц е на път да стане най-младият министър-председател в Европа. Партията на досегашния външен министър на Австрия спечели проведените вчера парламентарни избори в страна. Резултатът на Австрийската народна партия е със 7% повече в сравнение с предходните избори през 2013 г.

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия: Днес е исторически ден. Това е шанс да поемем ръководството над нашата страна и да извършим истински промени. Благодаря ви!

Завоят надясно, дори крайно дясно, в Австрия е факт, след като Партията на свободата е с втори резултат от изборите с 27,4%.

Хайнц-Кристиан Щрасе, лидер на Партията на свободата: Това показва какво постигнахме през последните години - ние сме голям политически фактор в Австрия, скъпи приятели.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания от месец май. В предизборната си кампания той обеща да намали броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни. Крайнодясната опозиционна Партия на свободата също се обяви за строга имиграционна политика.

Сред приоритетите на Себастиан Курц са още намаляване на данъците и на бюрокрацията. Той ще разговаря с всички политически партии за съставяне на нов кабинет. Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между неговата Народна партия и Социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиан Керн, която остана на трета позиция.

Другите две формации, които влизат в новия австрийски парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 процента от гласовете.

Партията на зелените, чийто лидер Александър Ван дер Белен спечели президентските избори през декември срещу кандидата на Партията на свободата, претърпя тежки загуби и получи едва 3,9 на сто от гласовете, което означава, че остава извън парламента.

6,4 милиона австрийци гласуваха за нов парламент в неделя. Официалният резултат ще стане ясен едва в четвъртък след преброяване на гласовете по пощата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа за Социалдемократите на местните избори в Македония
Победа за Социалдемократите на местните избори в Македония
​Отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили
​Отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили