НОВИНИ

Австрийски банки бяха замесени в "Панама пейпърс"

Нови улики за ползваната от руски и украински олигарси дискретност на австрийските банки в извършване на трансакции и размера на вложените суми дадоха международните разкрития за офшорни операции, станали известни като "Панама пейпърс".

bnt avatar logo
от БТА
14:29, 04.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
австрийски банки бяха замесени панама пейпърс

Участващите от австрийска страна медии са телевизията и седмичникът "Фалтер". На разкритията бяха посветени две обстойни телевизионни предавания снощи, днес темата заема централно място във всички австрийски масмедии.
Две са австрийските банки, които очевидно са поддържали многобройни контакти с офшорни дружества и евентуални фирми - пощенски кутии: Райфайзен интернешънъл (Raiffeisen Bank Internationa) и клонът на банка Хипо (HYPO) във Форарлберг, най-малката австрийска провинция, граничеща с Швейцария и Лихтенщайн.
На основния въпрос в този случай, а именно дали банките са направили необходимите предвидени в закона проверки за произхода на парите и са изпълнили своите задължения, двете институции потвърдиха, че са изпълнени всички изисквания.
Различни са служебните връзки, които двете банки са поддържали и все още поддържат с офшорни дружества. Райфайзен интернешънъл има редица депозитни договори с дружества в така наречените данъчни оазиси.
Преди всичко това са гаранции на офшорните дружества пред Райфайзен централбанк. В замяна на това централата на Райфайзен интернешънъл е отпускала кредити в същия размер на трети юридически лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исландският премиер бе призован да подаде оставка заради Панамски документи
Исландският премиер бе призован да подаде оставка заради "Панамски документи"
Изявление на австрийския канцлер за документите от Панама
Изявление на австрийския канцлер за документите от Панама