ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
МВР атакува финансови и заложни къщи в София (СНИМКИ)
Чете се за: 00:47 мин.
Гръцките фермери затвориха ГКПП "Кулата –...
Чете се за: 00:32 мин.
ЕК започна разследване на "Гугъл"
Чете се за: 01:07 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Българските домати с рекордно високи цени

bnt avatar logo от Екип на БНТ 2
A+ A-
Чете се за: 02:30 мин.
У нас

Търговците на зеленчуковата борса край село Кърналово, която е най-голямата в област Благоевград, търпят големи загуби, защото не успяват да продадат стоката си. Заради високите цени на зеленчуците потреблението значително е намаляло. И тази година,...

Българските домати с рекордно високи цени

Търговците на зеленчуковата борса край село Кърналово, която е най-голямата в област Благоевград, търпят големи загуби, защото не успяват да продадат стоката си. Заради високите цени на зеленчуците потреблението значително е намаляло. И тази година, както и миналата, предпочитани са внесените от Гърция домати и краставици, които са по-евтини от българските.

Първите български зеленчуци са на пазара от седмици. Цените им обаче са доста високи и не всеки може да си ги позволи. За да продадат по-бързо стоката си и да не търпят загуби, прекупвачите използват добре познатия търговски трик да представят вносните зеленчуци за български. Тази година например по-късно в сравнение с миналата на пазара се предлагат първите домати, произведени в оранжериите около Петрич. Причината за това е, че по-голямата част от оранжериите не се отопляват, а заради ниските температури през зимата и пролетта, доматите са поникнали по-късно от обикновено. Така те са пазара едва от около седмица.

Доматите и краставиците са най-търсените зеленчуци на борсата край Кърналово. Заради цените им обаче хората купуват малки количества.

"Гръцкият домат варира от 2 до 2.50, 2.70, до 3 лева даже има гръцки домат. Ама нашият е още по-нагоре - 4 лева", казва Зоя Войнова.

На тържището рядко има табели, от които се разбира произходът на стоката, но продавачите казват, че хората питат откъде са. Повечето признават, че предпочитат български зеленчуци, но не винаги могат да си ги позволят.

"Прясна българска стока, защо не", споделя Мария Ангелова и добавя, че разликата в цените е огромна - примерно в София една маруля е 2.50, а тука е 70 стотинки.

"Има си хора, които си взимат според цената това, което му е позволено. Този човек, който има парички, иска по-качествено и си купува по-хубаво, който няма – по-евтинко", обяснява Здравка Груева.

Най-новата стока, която се предлага от дни на борсата, са първите български ягоди. Цената им е 6 лева за килограм.

След значителното повишение в цената на марулята преди седмици, сега се наблюдава рязък спад – само срещу 3 лева може да си купите чувалче от 10 бройки.

И докато производители и търговци от Благоевградско търпят загуби заради ниското потребление и високите цени на продукцията, на Фермерския пазар в София, където се продава био продукция, също има спад в предлагането на пресни зеленчуци. Както е известно, на био пазара на Римската стена в столицата освен домашно приготвени сладка, мед и зимнина, хората търсят и свежи пролетни зеленчуци като лапад, спанак, свежи репички, лук и марули.

Лошото време е причината за намалена пролетна продукция, която поддържа високи цени при оранжерийни зеленчуци, коментират производители, които от години продават на пазара на Римската стена. При някои от зеленчуците, които се отглеждат на открито, също има подобен проблем.

"Асортиментът в момента е оскъден заради метеорологичите условия, но пък клиентите ни могат да намерят не само биологични, но и свежи зеленчуци", казва производителят Стоян Симеонов и добавя: "Студено е горе в Родопите и чакаме да се затопли. Не сме садили още нищо - нито боба, нито картофите. Това е. Миналата година беше добре, нищо че беше дъждовно, имахме добра реколта."

Въпреки слабата реколта, на Фермерския пазар могат да бъдат намерени други екологични продукти, които ако не да заместят, могат да обогатят трапезата на столичани.

"Медовината е най-старата алкохолна напитка, позната на човечеството. Ние сме я променили като рецепта - добавили сме ябълки и лимони. Съдържа мед, дрожди и канела", разказва Райна Джурова.

Село Алино в Рила е станало дом за английско семейство, което продава сладка и мармалади на Фермерския пазар в София.

"Те са предимно по английски рецепти, защото искахме да направим нещо различно. Определено са по-добри с български продукти, особено с тези, които отглеждаме във фермата", обясняват те.

На пазара се предлагат и здравословни сладкиши.

"Дъщеря ми и аз ги приготвяме рано сутринта за пазарите. От 4 сутринта сме станали. На нашият щанд могат да бъдат намерени продукти, които са направени с неща, които произвеждат производителите на пазара, като например ябълки - ябълковият ни сладкиш е с тях", казва  Ели Сашова.

Фермерският пазар се провежда всяка събота на ул. "Римска стена".

И ако трябва да обобщим, цените на био продуктите няма да се променят в близките седмици. Не такави обаче са прогнозите за българските зеленчуци. Според търговците цената на доматите ще продължи да се повишава и за Гергьовден се очаква килограмът да достигне 6 лева. Ще поевтиняват обаче краствиците. Тъй като те са поникнали от около месец и на пазара има голямо предлагане цената им ще бъде около 1 лев.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?