НОВИНИ

Бачковският манастир посреща Голяма Богородица с обновени стенописи

Бачковският манастир ще посрещне големият празник с реставрирани стенописи на църквата "Св. Богородица". Продължава и ремонтът в двора на храма, за който правителството отпусна 310 000 лева.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
09:45, 31.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Обновяването на стенописите започна преди две години, когато пловдивски бизнесмен дари половин милион лева за възстановяването на уникалните изображения. Днес изцяло е обновен куполът под олтара и реставриран амвонът на храма.

архимандрит Самуил-игумен на Бачковския манастир: Влизаме в олтара да служим и навсякъде всичко е черно и храмът е един малък и тесен, а сега влизайки в олтара, като че ли олтарът е по-голям, когато стенописите са почистени.

От години основите на църквата са пропити от влага, заради което не е реставрирана и долната част на стените. Предстои консултация със специалисти.

архимандрит Самуил- игумен на Бачковския манастир: Няма смисъл да бъдат почистени и обновени, защото след два месеца пак ще има влага и ще бъдат унищожени.


;

Въпреки че в двора на манастира тече усилен ремонт, потокът от вярващи не стихва, а за Голяма Богородица се очакват хиляди.

Гинка Ралчева - Горна Оряховица: Това е много свято място, вече за трети път идвам тука, много е хубаво, защото има чудотворна икона.

По традиция честването на Голяма Богородица започва с вечерня на 14 август. Стотици вярващи остават през цялата нощ в светата обител, за да вземат участие и в ранните служби.

Стаите за поклонници в светата обител вече са пълни за 15 август. Все още могат да се намерят свободни места в близките къщи за гости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български ученици спечелиха девет медала на олимпиада по лингвистика
Български ученици спечелиха девет медала на олимпиада по лингвистика
Кметът на Тетевен: Има няколко наводнени къщи, но обстановката се нормализира
Кметът на Тетевен: Има няколко наводнени къщи, но обстановката се нормализира