НОВИНИ

Баската сепаратистка организация започна да се разоръжава

Баската сепаратистка организация ЕТА започна да се разоръжава. Инициативата е на самата терористична групировка, която вече предаде на френската полиция списък с 12 места, на които са скрити боеприпаси и взривни вещества.

bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 08.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

По-късно днес предаването на арсенала ще продължи във френския град Байон. През 1959 година Баските сепаратисти започнаха кървава кампания по създаването на независима Баска държава на територии на Франция и Испания. От началото на конфликта са убити повече от 800 души. През 2011 година ЕТА обяви прекратяване на огъня, но не се ангажира с разоръжаването си. Сега моментът е настъпил, казват от фондация, която се бори за мирно решение на конфликта.

Жан-Ноел Ечевери, Асоциация "Миротворци": "Първо, с решаването на въпроса с разоръжаването, премахваме голяма пречка по пътя към мирния процес, най-малкото към него ще се върви по-лесно и по-бързо".

Според баските сепаратисти разоръжването не означава задължително мир, но поставя началото на възможен диалог. А за жителите на Байон, които ще участват в процеса, това е възможност да защитят баската си идентичност и убеждения.

Сесил, добороволец към асоциацията: "Разбира се, че трябва да бъде направено, това е исторически момент. В течение на десетилетия имаше проблеми и от двете страни, и сега ние най-накрая решихме, картите са на масата. Опитваме се да обсъждаме проблема всички заедно!"

Испания отказва да преговаря с ЕТА и настоява за нейното саморазпускане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До Великден трябва да бъдат възстановени дигите на река Чая
До Великден трябва да бъдат възстановени дигите на река Чая
Четири са жертвите на атентата в Стокхолм
Четири са жертвите на атентата в Стокхолм