НОВИНИ

Белгия, Великобритания и Франция се споразумяха за общи проверки във влаковете

Белгия, Великобритания и Франция постигнаха споразумение за създаване на работна група, която ще подготви въвеждането на общи проверки на пътниците на международните влакове между трите държави. Това съобщават белгийски медии с уточнението, че групата се очаква да приключи работа до март.

bnt avatar logo
от БТА
09:50, 27.01.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
белгия великобритания франция споразумяха общи проверки влаковете

Занапред самоличността на пътниците във влаковете, свързващи Брюксел с Лондон и Амстердам, ще бъде проверявана в обща база данни. ЕС вече прие въвеждането на система за съхранение и обработка на данните за пътниците със самолет. Снощното решение на белгийските, френските и британските власти е своеобразно разширяване на тази система.

Отбелязва се, че целта на проверките на пътниците във влаковете е противодействие на тероризма. Разследванията на атентатите в Европа в последните години показаха, че проверките по железопътните гари и във влаковете не са достатъчни и следва да бъдат постоянни.

През 2015 г. мароканец, свързан с "Ислямска държава", се опита да извърши въоръжено нападение във високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам - Брюксел - Париж. Кръвопролитието тогава бе предотвратено по щастлива случайност от американски военни в отпуск, които пътували във влака. През декември миналата година атентаторът от коледния пазар в Берлин пътува с влак по същата линия между Холандия и Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство (по минути)
Церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство (по минути)
Ученици от Пловдив изработват трети иконостас
Ученици от Пловдив изработват трети иконостас