НОВИНИ

Над 8 000 бежанци в лагерите в Кавала и Драма

За ситуацията с бежанците в Кавала разказва специалният пратеник на БНТ Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:04, 06.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Въпреки, че гръцките власти бяха отменили планираните за предишните два дни пристигания на фериботи тук на пристанището в Кавала, оказа се ,че снощи около 20 часа ферибот с около 800 мигранти е пристигнал. Те са качени в автобуси и са извозени до близките лагери в Кавала и Драма, където вече има над 8000 души. Около 1000 души е свободния капацитет на тези места, но властите очевидно не успяват да задържат мигрантите в лагерите.

Днес идвайки на път насам по пътя между Кавала и Драма засякохме група, която вървеше пеша към Идомени, към границата с Македония и полицията ги беше спряла край един от крайградските стадиони.

"Тръгнали сме към Македония. Вървим пеша, мирно, не правим нищо нередно, но ни спряха тук и не ни разрешават да продължим. Трябвало да се движим организирано, с автобус, а не така. Как да се организираме повече от това. Цяла група сме, трябва да стигнем до Македония".

"Искат да вървим с автобус, за да ни взимат пари. Всичко е мафия. От Сирия до тук плащам за всеки метър движение. Няма от къде вече. Дори в автобус като те качат шофьора иска допълнително пари, за да спре за тоалетна. На телефона вчера получих съобщение, че Македония ще ме пусне, ако преминавам Гърция транзитно. Ето тук съм регистриран на 22-ри, ако стигна бързо ще признаят, че е транзит. Имам и билет да го докажа. Дай да видят, да им покажа".

"Спират ни, за да пречат. Аз съм с бебе и съм принудена да вървя пеша. С това дете, ако имах възможност, щях ли така да вървя, щях да платя и да се кача в автобус, но нямам за друго, освен за храна".

Вижте още подробности в прякото включване на Иво Никодимов в обедните новини "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под прикритие най-очакваното завръщане в ефира на БНТ
"Под прикритие" най-очакваното завръщане в ефира на БНТ
Кресненското въстание: Най-високият връх в съпротивата на македонските българи
Кресненското въстание: Най-високият връх в съпротивата на македонските българи