НОВИНИ

Пускат безплатен интернет на обществени места в община Благоевград

В община Благоевград изграждат безплатни високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места. Стойността на проекта е на обща стойност 120 милиона евро. Финансирането е с европейски средства.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
12:28, 18.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Реализирането на проекта в Благоевград започва тази седмица с подписване на договор между общината и отдела за иновации и мрежи на Европейската комисия. В рамките на 18 месеца ще могат да се използват отпуснатите средства на стойност 15 хиляди евро във формата на ваучери за изграждане на безжичния интернет.

Зорница Кралева, заместник-кмет по европейски проекти и програми& Европейският съюз финансира разходите свързани с оборудването, а бенефициентите ще плащат, в случая община Благоевград, единствено осигуряването на интернет връзката. Ще изберем изпълнител, който да извърши всички дейност и по окабеляване, мрежи, изобщо цялото оборудване.

Идеята на община Благоевград е да бъде оборудван с безплатен интернет централния площад „Македония", където има много заведения и е едно от предпочитаните места за срещи на младите хора в града.

Емилия Балджиева: Да, наистина ще бъде добре да има по центъра. И по удачно е и по лесно за всички, които го ползват.

За да получат възможността за безплатен интернет, са кандидатствали над 13 000 общини от Европейския съюз. Едва 4000 успяват да се включат в инициативата. От тях за България ще бъдат отпуснати средства за 113 общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват разговори за Брекзит без сделка
Започват разговори за Брекзит "без сделка"
Тристранният съвет обсъжда минималната работна заплата
Тристранният съвет обсъжда минималната работна заплата