Българин в екипа фотографи на "Ройтерс", отличен с "Пулицър"

В САЩ връчиха за 100-тен път наградите "Пулицър" - най-високото отличие в американската журналистика. Церемонията по обявяване на носителите се проведе в Колумбийския университет. В екипа форографи на "Ройтерс", спечелил "Пулицър" за снимки отразяващи бежанската криза, има и българин. Това е Стоян Ненов.

от БНТ
12:48, 19.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели "Пулицър" за най-добър международен репортаж за отразяване на тежкото положение на жените в Афганистан. Агенция "Асошиейтед прес" получи наградата за журналистика в служба на обществото за разследване на трудовите злоупотреби в индустрията на морските храни.

"Вашингтон пост" пък беше отличен за национален репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в Съединените щати стреля, за да убива. В категорията за фотография призът беше поделен между агенция Ройтерс и "Ню Йорк таймс" победиха в категорията за фотография за отразяване на гореща новина за снимки за мигрантската криза в Европа и Близкия изток.

Вестниците "Тампа Бей таймс" и "Сарасота хералд-трибюн" бяха наградени за разследваща журналистика за тяхната история за психиатричните болници във Флорида. Сред лауреатите в категориите за литература се нареди и бестселърът на Джоби Уорик "Черните знамена: възходът на Ислямска държава", която разказва историята на един от основателите на джихадистката групировка.

Наградата "Пулицър" носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Той, освен с ежегодния приз, е известен с масовото разпространение на "жълтата" журналистика, както и въвеждането на рекламни пространства в ежедневния печат.

Издателят е и един от основните двигатели зад кампания за запазване на Статуята на Свободата като символ на Ню Йорк в началото на 20-ти век, когато местната власт е искала да я премахне. Първите награди "Пулицър" са раздадени на 4-ти юни 1917 година и оттогава се присъждат в 21 категории. Всеки лауреат получава 10 000 долара и сертификат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 20 са вече загиналите при атентата в Кабул
Над 20 са вече загиналите при атентата в Кабул
Юристи с безплатни съвети в Благоевград
Юристи с безплатни съвети в Благоевград