НОВИНИ

България подкрепя европейското бъдеще на Босна и Херцеговина

Европейската перспектива на Западните Балкани ще е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с председателстващия председателството на Босна и Херцеговина. Младен Иванич е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. Иванич разговаря също с премиера Бойко Борисов и с председателя на парламента Димитър Главчев.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 12.06.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Отношенията между България и Босна и Херцеговина са един от най-добрите примери за сътрудничество на Балканите, е мнението на Младен Иванич. Той напомни приноса на мисиите на българските миротворци за успокояването и политическата стабилизация на страната му. Младен Иванич не скри и очакванията си към страната ни - да подкрепи Босна и Херцеговина по пътя ѝ към ЕС.

Младен Иванич - председателстващ Председателството на Босна и Херцеговина: Босна и Херцеговина е единствената страна в района, която все още не е кандидат за член на ЕС, въпреки че желае да бъде. Ние сме на финала на процеса на получаване на такъв статут. До края на годината Босна и Херцеговина ще попълни въпросниците на Европейската комисия и трябва да се реши дали ще получи статут на кандидат. Това ще стане по време на председателството на България. Надяваме се, на вашата подкрепа.

Президентът Румен Радев увери, че България подкрепя безусловната перспективата на Босна и Херцеговина в Европейския съюз и НАТО.

Румен Радев - президент на Република България - Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателство на Съвета на Европа, Западните Балкани, тяхната перспектива за членство ще бъде един от приоритетите.

България може да бъде полезна и за плана за действие за членство в НАТО. Тук наистина можем и продължаваме да разгръщаме едно ползотворно сътрудничество.

Пред госта премиерът Борисов е изразил убеждението си, че Босна и Херцеговина ще продължи да се движи по пътя на евроатлантическата интеграция, която е единствената гаранция за сигурност в региона. А председателят на парламента Димитър Главчев е заявил готовност България да сподели натрупания си опит в процеса на присъединяване към Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трън гласува против добива на злато
Трън гласува против добива на злато
Откраднати лични вещи по време на полет за София
Откраднати лични вещи по време на полет за София