НОВИНИ

Български предприемачи от страната и чужбина се срещнаха във Виена

Над 100 предприемачи, по-голямата част от тях развили успешен бизнес в Австрия, гости и представители на Startup сектора в България се срещнаха във Виена на първото събитие, организирано от Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) с представители на диаспората. Темата на събитието беше “Възможности за предприемачество в България. То се проведе в Дипломатическата академия на австрийската столица и беше открито с приветствено слово от президента на Република България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев и председателя на BVCA – Евгени Ангелов.

Александър Детев
от Александър Детев
10:29, 01.06.2017
Чете се за: 03:28 мин.
По света
български предприемачи страната чужбина срещнаха виена

Гости бяха Посланикът на Република България в Република Австрия доктор Иван Сираков и Директорът на българския културен институт във Виена “Дом Витгенщайн” – професор Румяна Конева.

Специално за БНТ председателят на BVCA Евгени Ангелов сподели, че асоциацията представлява интереса на инвеститорите в България, а основна нейна цел е воденето на диалог с държавата и бизнеса. Те планират още срещи с българите в чужбина. Първата спирка беше Виена, следват Лондон и Съединените щати. Според него България е лидер в региона за развитие на Startup компании, а в страната вече има над 250 финансирани подобни организации.

Според Цвета Капацинова, представител на BVCA във Виена и организатор на събитието, Виена е много подходящо място за първото подобно събитие. Причините за това са много, сред тях са емоционалната и духовна връзка между Австрия и България, активната българска общност в алпийската страна и географското разстояние, което допринася за по-лесно координиране на бизнес и в двете страни. Капацинова е изключително доволна и щастлива от големия интерес към събитието и смята, че от цялата енергия, която се е акумулирала на ивента, могат да се родят прекрасни възможности за изграждането на нови бизнес отношения.

В Академията дойдоха много успешни представители на Startup компании в България, които разказаха за своя опит пред сънародниците си, живеещи и работещи в Австрия. Един от участниците беше Саша Безуханова. Тя има богат опит в Startup сферата като създател на Move.bg и инициатор на EDIT.bg, насочен специално към младите предприемачи и иновативните проекти:

Какъв е климатът за Startup-и в България?

Саша Безуханова: В България има много витална Startup екосистема. Според мен, страната е с години преднина пред държавите от региона. Ние работим активно за това, дигиталната индустрия да стане основна за икономиката в страната, а перспективи за това има.

Проектът EDIT е насочен именно към подобни компании. Как протича работата по него?

Саша Безуханова: Преди близо година стартирахме програмата. Фокусът й е именно Startup-ите. Първото нещо, което направихме, е мапинг на екосистемата, с който целяхме да разберем каква е ситуацията със Startup инициативите в България и какви са предизвикателствата пред тях. Истината е, че в България в момента едва 21% от настоящите играчи на икономическия пазар имат експортен потенциал. А при Startup-ите се наблюдава тенденция към таргетирането на глобалните пазари. Над 60% от тях правят именно това. Те развиват изключително авангардни технологии.

А какви са основните предизвикателства?

Саша Безуханова: Има няколко неща, по които активно работим. Първият проблем е, че финансовият ресурс е сравнително ограничен, определяща роля имат фондовете. Второто предизвикателство е, че голяма част от хората, които са израснали в българска среда, независимо дали са получили и образование в чужбина, нямат достатъчна подготовка и самочувствие да излязат на голямата сцена. По този начин техни връстници, макар и с не толкова иновативни инициативи успяват да пробият заради способността си да продадат конкретен продукт. Трето предизвикателство е стартиращите компании да се научат да планират финансирането си във връзка с растежа. Съществува опасността двигателите на конкретна идея или продукт да останат с миноритарен дял в края на реализирането им и пускането на пазара. И не на последно място, една важна територия е слагането на адекватни цени, а не непременно ниски такива. България не е евтина дестинация, напротив, днес в България се произвеждат продукти, които са конкурентни на глобалния пазар. Давам прост пример с една организация, която създава картички, базирани върху т.нар. обогатена реалност (augmented reality). Друга организация пък се занимава с изработването на професионални автобиографии, нужни за кандидатстване за работа. Има и по-големи организации, занимаващи се с виртуална реалност и други иновативни сфери.

Каква е Вашата визия за интегрирането на българите в чужбина към процесите в страната – в икономически и обществен план?

Саша Безуханова: Повече от 2 милиона българи живеят зад граница. Това са хора с различен профил и интереси, но под една или друга форма те инвестират в страната. Част от тях има бизнеси в България, друга поддържа семействата си финансово. Има хора в чужбина, които са на много високи позиции и с много сериозен опит. Те могат да влезнат в ролята на ментори и супервайзъри, дори не е нужно да се включат с пари. Те могат също така да отворят нови пътища за българския бизнес към чужбина. С днешното събитие, първото от една серия подобни, ние целим да окуражим българи, които имат интерес да участват в развитието на предприемачеството в България.

Стоил Кордев живее в Австрия от 20 години и има успешен бизнес в страната. Стартирал е обаче в България, където и до днес е предприемач и инвеститор.

Каква е разликата в условията за правене на бизнес в Австрия и България?

Стоил Кордев: Аз имам директни впечатления, тъй като развивам бизнеса си и в двете държави. Чисто технологично мога да кажа, че в Австрия е много по-лесно. Самата държава предоставя тази възможност благодарение, преди всичко, на сериозно ограничената бюрокрация. От другата страна в България данъците са доста по-ниски, което дава възможност за стартиращите предприятия. За сметка на това администрацията е доста по-тромава. Оптималният вариант сякаш е комбинация между двата климата. Днес видях няколко фирми с частичен outsourcing, т.е. работа едновременно и в двете държави, което е една много предприемчива идея.

Как стартира ти своя бизнес?

Стоил Кордев: Ние започнахме в България с фирма за LED осветление, а впоследствие се разраснахме и в Европа. Аз се занимава и с друг бизнес в България, фирма, която е в сектора на услугите, където бюрокрация също е проблем.

Какво те доведе в Австрия и какво те връща обратно в България?

Стоил Кордев: В Австрия съм от 20 години. Имам няколко бизнеса тук, много приятели, а и животът във Виена намирам за много спокоен и приятен. Все пак, в България продължава да ме връща носталгията и близките. Много възможности има в България за правене в бизнес, които в Австрия общо взето са изчерпани. Например в технологичния бранш.

Как трябва да се работи с диаспората?

Стоил Кордев: Най-важното е да се създадат канали за комуникация. Обратната връзка от успелите българи в чужбина е много важна. До преди четири-пет години бих казал, че нямаше такава. Но новите канали, включително социалните мрежи, отварят врати.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на 28-о място от най-мирните страни в света
България е на 28-о място от най-мирните страни в света
Нов сезон за басейните в Пловдив
Нов сезон за басейните в Пловдив