НОВИНИ

Българската делегация се поклони на гроба на Св. Кирил в Рим

Традиционно 24 май се отбелязва и в Рим. Там е гробът на Свети Константин Кирил Философ. Всяка година на този ден, в църквата Сан Клементе, българска делегация се прекланя пред великото дело на двамата братя и техните ученици. А в българската църква в Рим се отслужват празнични литургии. От 1980 г. с апостолическо послание "за безпримерно достойнство" Папа Йоан Павел Втори обявява светите братя Кирил и Методи за съпокровители на Европа. За Ватикана двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително за културното израстване на стария континент и за образованието на поколения европейци.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор: Миглена Гайдарова
14:48, 24.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

По традиция Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний отслужи тържествен молебен по повод 24 май в предоставената ни за ползване от Ватикана катедрала "Свети Павел ала Регола" в Рим. Това е една от седемте големи катедрали в Рим строена през 324 година, на мястото, където бил на дома на Св. Павел.

В делегацията на министър Вежди Рашидов тази година са включени творци с голям принос за развитието на българската култура.

Вежди Рашидов, Министър на културата: Като, че ли изчезна една традиция на 24 май да присъства българската интелигенция, този недостиг не бива да става практика. Тук е естественото място на българските творци.
;

Българската делегация водена от министър Рашидов, към която се присъдени и външният министър Даниел Митов, който е на работно посещение в Италия, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". В храма се бяха събрали стотици наши сънародници.


Марин Райков, посланик на България в Италия: Днес българите, които се събираме тук - не само българите от Италия, от други страни в западна Европа. Тази традиция е от много отдавана и тя ще продължи, като символ на нашето присъствие в Обединена Европа.

В честванията на празника се включиха народни представители и общественици. Всички заедно положиха цветя пред паметника на Иван Вазов, разположен в сърцето на Рим.

Вежди Рашидов, Министър на културата: Това е националният празник на България, по една проста причина - това е денят, в който всички можем да се обединим, независимо от религия и етнос.

А тази вечер в Посолството на Република

България в Рим Министерството на културата ще връчи награда на известна

италианска актриса от български произход - Изабел Русинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската полиция изгони протестиращи в рафинерия
Френската полиция изгони протестиращи в рафинерия
Графити-артисти ще рисуват в София буквите от българската азбука
Графити-артисти ще рисуват в София буквите от българската азбука