НОВИНИ

Болници без софтуер за връзка с НЗОК

Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград и още десетки болници в страната от днес остават без софтуер, чрез който лечебните заведения отчита дейността си пред Регионалните здравноосигурителни каси.

болници без софтуер връзка нзок
bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 04.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От националния център по обществено здраве и анализи казаха, че промяната на софтуера се налага, заради влизането в сила на новата наредба, която определя основния пакет здравни дейности за болниците, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса.

Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев заяви, че заради липсата на софтуер няма да могат да пращат ежедневните си отчети до регионалната здравноосигурителна каса,

колко пациенти са преминали през здравното заведение и как са били лекувани. Другото притеснение на лекарите е по какъв начин касата ще плати на болниците за извършената от тях дейност.

Д-р Петър Георгиев, директор на белодробната болница в Благоевград: Това нещо ни се съобщава в последния момент. Така че ние не можем да подаваме. Разчитаме на това, че касата влиза в положение и ще изтърпи може би седмица да не им подаваме, да им поддадем със задна дата отчетите.

Проблемът няма да се отрази на приема на пациенти и тяхното лечение, казаха още от ръководството на болницата.

Д-р Петър Георгиев, директор на белодробната болница в Благоевград:Това са болни хора и те не са виновни, за това че някой не си е оправил нещата или някоя софтуерна фирма е решила да извива ръце в последния момент на болници и министерство.

Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи казаха, че днес е взето решение да се направи актуализация на софтуера. Новата програма ще трябва да бъде готова до 15 април и предоставена безвъзмездно на болниците.

От Националната здравна каса пък излязоха със съобщение, че отчетите на лечебните заведения ще се приемат след 18 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва връщането на нелегалните мигранти в Турция
Започва връщането на нелегалните мигранти в Турция
Общопрактикуващите лекари прекратяват ефективната стачка
Общопрактикуващите лекари прекратяват ефективната стачка