НОВИНИ

Ботаническата градина на БАН представя изложбата "Орхидеите"

Ботаническата градина на БАН представя от днес до 12 март тематичната изложба "Орхидеите", съобщи пресцентърът на Академията.

ботаническата градина бан представя изложбата орхидеите
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 04.03.2017
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Орхидеите са от семейството на покритосеменните растения, като са описани 800 рода и 25 000 вида. В България естествено разпространени са 26 рода орхидеи с около 60 вида. От тях 24 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Орхидеите са разпространени в цял свят, с изключение на пустините и Антарктика. Преобладаващата част от тях се срещат в тропическите региони, но най-вече в Азия, в Южна и Централна Америка. Орхидеи обаче са откривани и отвъд антарктическия кръг, в Южна Патагония.

За ботаниците орхидеите са интригуващ обект за изследване, за природолюбителите - приоритетни за опазване, но за повечето хора те са символ на красота и оригиналност.

Изложбата може да бъде посетена всеки ден от 10.00 до 16.00 часа, а беседи за семейството на орхидеите ботаниците ще изнесат на 4, 5 и 12 март - от 12.00 и 15.00 часа.

Ботаническата градина на БАН се намира в подножието на Витоша над Околовръстния път - между булевардите "България" и "Черни връх".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборни плакати ще се лепят само на шест места в Благоевград
Предизборни плакати ще се лепят само на шест места в Благоевград
В село Бачево отбелязват Тодоровден с традиционните конски кушии
В село Бачево отбелязват Тодоровден с традиционните конски кушии