НОВИНИ

Боян Петров ще атакува Еверест въпреки травмите

Алпинистът Боян Петров ще атакува Еверест напролет въпреки травмите от тежката катастрофа в Кресненското дефиле. Днес покорителят на върхове проходи отново. Първи крачки след инцидента направи и екологът Андрей Ковачев. Двамата се възстановяват във Военномедицинска академия.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
17:31, 30.08.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Боян Петров и Андрей Ковачев не помнят катастрофата, случилото се възстановяват само по чужди разкази. Двамата вече са преместени в отделението по травматология на ВМА и, по думите им, състоянието им се подобрява и най-лошото е преминало.

Боян Петров, алпинист: "Сутринта дори успяхме да направим първите си крачки и като прохождане буквално го възприехме. Предишната седмица, която прекарахме в реанимацията, това беше моментът, в който не си сигурен какво точно става с тебе, докато сега вече виждаш вече, че животът предстои тепърва".
Андрей Ковачев, еколог: "Подобряваме се, подобрявам се значително. При мен ще стане по-бързо, аз имам доста по-малко наранявания. При Боян ще бъде по-бавно, но изгледите, това, което казаха лекарите - трайно възстановяване без последици".

За Боян Петров Кресненското дефиле е смъртоносна точка. След инцидента алпинистът е категоричен, че магистрала "Струма" не трябва да минава оттам не само за да се запазят животинските видове в района, а за да се избегнат инциденти като този, който го сполетя.

Боян Петров, алпинист: "Още всичко е много прясно, но аз съм го приел отдавна за мисия, че борбата за Кресненското дефиле не трябва да я преминаваме през такива компромиси - ама може и долу, може и горе - не, пътят трябва да бъде изцяло изнесен горе. Пътят трябва да бъде изнесен извън дефилето, има техническа възможност, обсъдена е многократно".
;

Въпреки че е с множество травми на различни места - има кръвоизливи и счупен крак, глезен и ребра, алпинистът е решен отново да щурмува осемхилядници.

Боян Петров, алпинист: "Ще ги преживея всичките тия физически усещания и болежки и смятам, че не повече от три месеца ще ми отнеме да стъпя на пътеката за подготовка от Княжево до Копитото и да се подготвя така, че пролетта догодина да отида на Еверест. Колкото по-трудно, толкова по-интересно, толкова по-предизвикателно за мене".

В края на седмицата Боян Петров и Андрей Ковачев ще бъдат изписани и ще се приберат у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели
Плевнелиев: Няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели
Верижна катастрофа в тунела край село Железница
Верижна катастрофа в тунела край село Железница