НОВИНИ

Бразилия срещу вируса Зика: тревогата расте

Няма опасност за отмяна на летните олимпийски игри в Рио през август заради вируса Зика, риск има само за бременни жени, увери бразилското президентство.

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 02.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Ще свързваме вируса Зика със случаите на новородени с мозъчни увреждания в Бразилия до доказване на противното, заяви Световната здравна организация. Тя отбеляза, че са нужни масова мобилизация на обществото и бързо разработване на методи за диагностика.

Американският център за контрол на заболяванията и превенция включи Бразилия в своя списък на 28 рискови страни и територии. Рискове за спортистите обаче няма, увериха Олимпийските домакини.

Жак Вагнер - началник кабинет на бразилския президент Дилма Русеф: Атлет, който дойде тук, очевидно може да хване треска и да не е в състояние да се състезава. Но ако не става дума за бременна жена, рискът е нулев, в смисъл на нещо по-сериозно.
;

В Бразилия има 3 700 случая на тежки родилни дефекти. Хора, които не очакват дете действително, се разминават по леко. 80 на сто от заразените дори не развиват симптомите - лека треска, обриви, болки в ставите и конюнктивит. Ваксина няма, Бразилия работи в сътрудничество със Съединените щати.

Жак Вагнер - началник кабинет на бразилския президент Дилма Русеф: Ще приемем американски екип за създаване на система за сътрудничество, но работата по тази ваксина едва започва, очакваме да продължи три години.

Президентът Русеф вече разреши санитарните инспектори да използват сила при необходимост за да проникнат в частни сгради като част от усилията за унищожаване на застоялите води - среда за комарите-приносители.

Зика спада към семейството на причинителите на денга, чикунгуня и жълта треска. Компанията за ваксини Санофи Пастьор ще търси решение за Зика на базата на опита си при създаване на медикамент срещу денга, одобрен в Бразилия миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малолетна в деветия месец оцеля след скок от четвъртия етаж
Малолетна в деветия месец оцеля след скок от четвъртия етаж
Вече има недостиг на речни капитани
Вече има недостиг на речни капитани