НОВИНИ

Британката от "Ислямска държава" ще загуби гражданството си във Великобритания

Британското момиче, което избяга от дома си, за да се присъедини към терористичната групировка "Ислямска държава", ще изгуби британското си гражданство. Адвокатът на семейството й съобщи, че близките й са разочаровани от решението и ще се борят с всички правни средства срещу него.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 20.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Шамима Бегум избяга от дома си в Лондон, заедно с две свои съученички, когато беше на 15 години, за да се присъедини към "Ислямска държава". Те заминаха за Сирия, за да се омъжат за бойци на групировката.

Миналата седмица Шамима беше открита в бежански лагер в Сирия и преди дни роди момченце. То е е третото й дете. Първите две са починали от болести и недохранване. Едната й съученичка е мъртва, другата - в неизвестност. Сега е на 19 години и изяви желание да се върне в родината си, където да отглежда сина си.

Британските власти са уведомили с писмо родителите на Шамима, че тя ще бъде лишена от британско гражданство. Британският вътрешен министър Саджид Джавид обяви, че не би се поколебал да лиши от възможността за връщане в страната на всеки, подкрепял терористична организация зад граница.

Смята се, че Шамима има бангладешко гражданство, но тя твърди, че няма такъв паспорт. Синът й ще бъде британски гражданин, тъй като е роден преди гражданството на майката да бъде отнето.

Случаят с Шамима привлече вниманието в момент, когато групировката "Ислямска държава" е на прага на пълен разгром в Сирия. Между 1000 и 1500 нейни бойци се сражават в последното парче земя под контрола на групировката.

По данни на ООН, останалите чуждестранни членове на групировката в района са 3000 души и съществува възможността да се завърнат в родните си страни. Американският президент Доналд Тръмп призова европейските държави да приемат обратно тези свои граждани и да ги съдят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: При отсъствие от зала, депутатите не трябва да получават заплатa
Волен Сидеров: При отсъствие от зала, депутатите не трябва да получават заплатa
Гледат мярката на задържаните за търговия с фалшиви ТЕЛК - решения лекари
Гледат мярката на задържаните за търговия с фалшиви ТЕЛК - решения лекари