НОВИНИ

Брюксел: Няма да има отстъпки за тези, които изберат да напуснат ЕС

Силен удар за Брюксел, след решението. Тази сутрин европейските лидери бяха категорични, че няма да има отстъпки за тези, които изберат да напуснат. Какви са реакциите и какво стои като най-спешна задача сега,за да покаже ЕС ,че може и без Великобритания разказва специалният ни пратеник Тоня Димитрова.

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 24.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Предпазливи, но категорични, с фокус върху стабилността и единението на 27-те страни членки. Такъв беше тонът на изказванията и на първите реакции тук в Брюксел. Още от сутринта в ЕП се събраха лидерите на парламентарно представените партии. Има среща и на тримата ръководители на най-важните европейски институции: Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. От техните първи изказвания става ясно: раздялата е факт и Европа уважава решението на британския народ.

Какви мерки ще се вземат за финансова стабилност?

Първата европейска институция, която понася удара от решението на британците да напуснат ЕС е Европейската централна банка. Тя трябва бързо да действа в днешната ситуация, знаете британската лира падна до дъно невиждано от 1985 година насам. Има вече изготвен план за действие, който ще бъде координиран от ЕЦБ заедно с националните банки. Процедураат, която следва е: във вторник предстои среща на върха заедно с европейските лидери, очаква се британският премиер Дейвид Камерън да уведоми 27-те лидери на страните-членки официално за резултата от референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите във Франция и Германия след британското НЕ на ЕС
Реакциите във Франция и Германия след британското "НЕ" на ЕС
Плевнелиев: Обединена Европа трябва да гледа напред
Плевнелиев: Обединена Европа трябва да гледа напред