НОВИНИ

​Бури и наводнения в части от Западна Европа

Ураганът Лесли, макар и отслабнал до тропическа буря, донесе проливни дъждове в Испания и Португалия. Наводнения заляха Западна Норвегия, след поройни дъждове и странно покачване на температурите. Необичайно затопляне може да е сред причините за внезапните порои и наводненията в Югозападна Франция. Бедствието за часове причини смъртта на 13 души.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:29, 15.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

За няколко часа през нощта във френския департамент Од се излива дъжд, който нормално пада за няколко месеца. По улици и пътища потичат реки, а реките преливат. Една от жертвите е отнесена от водата, докато спяла.

- Започна се в 2 часа през нощта. Валя, валя и в един момент жена ми каза, че чува вода. Паля лампата - не светва. Ставам и стъпвам във вода. Отивам към кухнята, мъча се да отворя вратата. Когато успях се оказах във вода до кръста.

Някои хора успяват само да се качат на покривите на къщите си, откъдето може да бъдат спасени само по въздуха. В спасителните операции се включват над 350 пожарникари.

- Извиках пожарникарите. Те пристигнаха много бързо. Входната врата беше залята от вълна и цялата къща беше наводнена.
;

Жителите на цяло село са изведени, заради опасения от преливане на близкия язовир. Евакуирани са още хиляди хора в застрашени райони. Днес валежите се преместват на север, но пораженията остават. Десет хиляди домакинства са без електричество.

Премиерът и вътрешният министър се информират за ситуацията на място. Президентът Макрон изрази солидарността на нацията с пострадалите хора. Нивото на наводненията наближи рекорд от 1891 г. Възможно обяснение за внезапните порои е необичайно топлата вода по крайбрежието на Средиземно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Осман Бизанти - защитникът на българските медици в СПИН делото в Либия
Почина Осман Бизанти - защитникът на българските медици в СПИН делото в Либия
Агенцията по вписванията спешно купува допълнителна памет за съхранение на данни
Агенцията по вписванията спешно купува допълнителна памет за съхранение на данни