НОВИНИ

Несигурност за управляващите в Германия

Германските партии започват анализ на знаковите избори в южната германска провинция Бавария. Консервативният Християн-социален съюз и социалдемократите загубиха значителен брой от гласовете на избирателите. Двете партии участват в управляващата Федерална република широка коалиция. Така регионалният вот вчера се превръща в предизвикателство за правителството в Берлин. Персонални последствия на този етап не се очакват.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:11, 15.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

В Бавария, провинцията, в която безработицата е почти равна на нула, в която икономиката бележи забележителен растеж, а престъпността е овладяна, управляващата с абсолютно мнозинство партия - Християн-социален съюз не получи нов шанс от избирателите. Вотът определи необходимостта от коалиционен партньор, за да се състави правителство.

Премиерът на Бавария вижда причината за загубата в правителството в Берлин, където вътрешен министър е Хорст Зеехофер, лидерът на Християн-социалния съюз.

Маркус Зьодер, премиер на Бавария: Днес не е лек ден за Християн-социалния съюз. не постигнахме добър резултат, донякъде постигнахме болезнен резултат. Приемаме го със смирение, но ще трябва да се поучим от резултата.

Другият губещ на изборите са социал-демократите, които реализираха най-слабия си резултат изобщо. От традиционно втора политическа сила в Бавария те се смалиха до пета и се подредиха дори след дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". Лидерът на младежката организация на социал-демократическата партия призова ръководството вместо да залага на клишета да вразуми коалиционните партньори в Берлин или да напусне правителството.

Андреа Налес, лидер на Социал-демократическата партия: Резултатите от лошото представяне трябва да бъдат анализирани внимателно. Ние не успяхме да убедим избирателите и това е лошо. Разбира се, една от причините за лошите резултати е лошото представяне на коалицията тук в Бавария.

"Анализиране" се превърна в най-използваното политическо клише след разтърсващите избори в Бавария. За това има време от само две седмици. Тогава има избори в друга германска провинция - Хесен. След това анализите вече ще са ненужни, защото избирателите ще настояват за последствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по вписванията спешно купува допълнителна памет за съхранение на данни
Агенцията по вписванията спешно купува допълнителна памет за съхранение на данни
Патриарх Неофит отбеляза рождения си ден в Троянския манастир
Патриарх Неофит отбеляза рождения си ден в Троянския манастир