НОВИНИ

Часове до вота за Брекзит без сделка

Тази вечер е поредното гласуване на британските депутати за Брекзит. Те трябва да решат дали страната им да напусне Европейския съюз на 29 март без споразумение. Гласуването започва в 21 ч българско време. Правителството на Тереза Мей взе някои временни мерки предвид ситуацията - повече от кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов, кор. на БНР
17:26, 13.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Вотът тази вечер в Камарата на общините е следствие на вчерашното поражение на Тереза Мей, чиято ревизирана сделка за Брекзит бе отхвърлена от депутатите с мнозинство от 149 гласа.

Определената дата за Брекзит е 29 март и при това положение Обединеното кралство би трябвало да напусне ЕС без сделка, но Тереза Мей беше обещала на депутатите, че ако споразумението не бъде одобрено, те ще могат да гласуват за блокиране на излизането без сделка.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Искам да напуснем Европейския съюз с добра сделка. Вярвам, че имаме добра сделка. Да, излизане без споразумение е по-добре отколкото излизане с лошо споразумение. Работя, за да излезем от Евросъюза на 29 март и то с добро споразумение.

Ако депутатите тази вечер отхвърлят излизането от Евросъюза без сделка, утре ще има нов вот, който ще бъде дали Брекзит да бъде отложен, но ако гласуват за излизане без сделка Великобритания ще трябва да напусне на 29 март. Вероятността обаче да се стигне до отлагане на Брекзит се приема добре от валутните пазари

Майкъл Хюсън, финансов анализатор: Пазарите са спокойни, паундът леко се е повишил на фона на очакванията, че ще се намери някакво решение, което да не е в ущърб на пазарите.

Британското правителство обяви тази сутрин насоки за бизнеса в случай, че страната напусне без сделка. Лондон смята временно да премахне митата за широк спектър от стоки и да вземе мерки за избягване на твърда ирландска граница. Това обаче се отнася за вносните мита само за Северна Ирландия, поради уникалната позицията в която се намира провинцията, но не и за останалата част на Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха корупционна схема за милиони за прием в американски университети
Разкриха корупционна схема за милиони за прием в американски университети
Ливърпул и Барса отнесоха Байерн и Лион
Ливърпул и Барса отнесоха Байерн и Лион