НОВИНИ

Даниела Дариткова: Работим по въвеждането на здравна информационна система

В студиото на „Денят започва“ председателят на парламентарната комисия към Народното събрание Даниела Дариткова увери, че правителството ще работи усилено по въвеждането на национална здравна информационна система и че това ще се случи поетапно. Тя изрази надежда, че бъдещият председател на Националната здравноосигурителна каса, чието гласуване предстои в НС, също ще работи по въвеждането на електронната система.

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 26.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Даниела Дариткова заяви, че въвеждането на информационната система ще е поетапно, като първо ще се започне с въвеждането на електронна рецепта и електронно направление, което да оформи бъдещия електронен здравен картон на пациентите в България. Електронната система ще позволи и да се наблюдават средствата в Касата.

Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване в НС: Така ще заработи едно аналитично звено в НЗОК, за да могат да се наблюдават процесите на финансиране. Концепцията за системата предполага поетапно въвеждане на отделните елементи, за което използваме и европейско финансиране.

Тя заяви, че съществуват регулативни стандарти, които позволяват плановото разпределение на направленията за специалисти, които общопрактикуващите раздават. Дариткова добави, че лекарите могат да изискат допълнителен брой направления, ако има такава нужда, макар че бюджетът има определени лимити.

По въпроса с избора на председател на Националната здравноосигурителна каса, за поста на когото има само един кандидат, тя изрази увереност, че Народното събрание ще подкрепи кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев, защото той е не само човек с безупречна експертиза, но е и достатъчно дипломатичен.

Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване в НС: Плочев ще има подкрепа от по-голямата част от народните представители, а останалите ще вземат решение спрямо политическите си пристрастия. Плочев е надпартийна кандидатура и ще е жалко, че гласуването му от някои депутати ще е политически мотивирано.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна филмомания започва в Банско
Лятна филмомания започва в Банско
 В Бяла задържаха нелегални цигари в бидони
В Бяла задържаха нелегални цигари в бидони