НОВИНИ

Дания заменя граничните полицаи с военни заради бежанската криза

Продължават опитите за справяне с бежанската криза в Европа. Дания ще разположи доброволчески военен отряд на границата с Германия, за да се справи с притока на мигранти.

bnt avatar logo
от БНТ
06:27, 27.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Правосъдният министър на страната съобщи, че 165 полицаи, които сега са командировани на границата, ще се върнат в своите полицейски управления. През юни те ще бъдат заменени от 140 членове на Вътрешната гвардия, който ще бъдат под полицейско командване. Планът за тази рокада вече беше подкрепен от депутатите в датския парламент.

Вътрешната гвардия наброява 48 000 души. Тя е съставена от доброволци, които не получават нищо за усилията си. Често пъти те помагат на датските военни и на полицията. Членовете на гвардията са били пращани и на мисии в Афганистан и в Косово. Дания възстанови временните проверки по границата с Германия на 4 януари, няколко часа след като Швеция обяви, че ще приема само хора с валидни документи за самоличност.

Австрия също е на път да затегне граничната си политика. Страната поднови контрола по границата си с Унгария в понеделник, като все още не е ясно колко време мярката ще остане в сила. Днес австрийският парламент ще обсъди спорен проектозакон, който предвижда въвеждане на извънредно положение във връзка с бежанската криза. Страната вече предизвика негативни реакции през февруари, когато обяви - напук на общоевропейската политика - лимит на броя на пропусканите ежедневно в страната кандидати за убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова стачка на служителите на Луфтханза
Нова стачка на служителите на "Луфтханза"
​Протестиращите превозвачи се срещат с министри и депутати
​Протестиращите превозвачи се срещат с министри и депутати