НОВИНИ

Дебат в Европарламента-Вредна ли е смяната на часовото време?

Местенето на стрелките обаче отново се възроди дебата за ползите и вредите от това. Споровете влязоха и в Европарламента. Аргументите варираха от увеличаване на нивото на стрес сред европейците, до загуби за икономиката. А група депутати се обявиха твърдо против.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:23, 30.10.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Икономия на ток - това е причината страните от ЕС да въведат ежегодното преминаване от лятно към зимно часово време- и така, местим стрелките напред- назад повече от 40 години. Според група евродепутати, това нанася вреди както върху хората, така и върху икономиката.

Ето защо, Европейската комисия е започнала изследване за ефекта от местенето на стрелките. Проблеми със здравето, в резултат на недоспиване, стрес, увеличаване на броя на пътните инциденти и влошаване на оценките на учениците са само част от аргументите срещу смяната на времето. А, според германско изследване, един от всеки 10 случая на депресия се дължи на промяната.

Хербер Реул, евродепутат от Германия
Не виждам основателна причина да променяме часа два пъти годишно. Когато е въведена тази директива, хората са вярвали, че по този начин ще спестят енергия. Е, очевидно това не се случва. В такъв случай защо продължаваме да го правим? Защо трябва да си го причиняваме?

Загуби за бизнеса и най-вече удар срещу туристическия бранш пък изтъква испанска евродепутатка. Според Инес Седнер, по-малкото слънчеви часове са причината за 7% спад в броя на туристите.

Инес Аяла Сендер, евродепутат от Испания
Ситуацията в Испания е много сложна, защото вече имаме различна часова зона в страната и на Канарските острови. Съвсем скоро е възможно на Балеарските острови да бъде въведена и трета часова зона. Това е патова ситуация. Време е ЕК да излезе с някакво становище по въпроса със смяната на времето.

Въпреки, че мнозинството от депутатите са единодушни, че е време европейците да спрат да местят времето, нито една страна-членка не е внесла официален искане до ЕК, която има последната дума по темата.

Индрек Таранд, евродепутат от Естония
Ако решението зависеше от Парламента, щяхме да спрем да преминаваме от лятно към зимно часово време. Проблемът е, че очевидно Комисията и Съвета живеят на друг континент и не виждат никакъв проблем.

Да отпадне ли промяната на часовото време - решението ще бъде взето най-рано през следващата година.

Индрек Таранд, евродепутат от Естония
Хората в еврокомисията и в Европейския съвет очевидно не са разбрали това, което Галилей и Коперник са открили преди векове - Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Човек не е бог и не може да създаде повече светлина с едно завъртане на часовниковата стрелка. Това е просто невъзможно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хелоуин на снимачната площадка в Бояна
Хелоуин на снимачната площадка в Бояна
Въведоха ли вече във всички болници пръстовия идентификатор?
Въведоха ли вече във всички болници пръстовия идентификатор?