НОВИНИ

Земетресение от 6.5 по Рихтер разлюля централната част на Италия

Силно земетресение с магнитуд от 6,5 по Рихтер разтърси Централна Италия, съобщи Европейският сеизмологичен център.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 30.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Епицентърът на труса е на 132 км североизточно от Рим и на 67 км източно от град Перуджа, който беше засегнат по време на труса от 26 октомври.

Дълбочината на земетресението е на 10 км. Епицентърът отново е град Норча, който преди 3 дни беше разлюлян от силен трус. Земетресението е усетено и в Рим.

За момента не се съобщава за пострадали. Има данни за много разрушени сгради, в момента евакуират хората от района на град Норча.

;

След днешното земетресение Италия се раздели и с друга своя забележителност. Срути се известната часовникова кула в град Аматриче, която беше тежко пострадала от силното августовско земетресение.

За разлика от тях без щети е една от най-големите италиански забележителности – Колизеумът в Рим. Неговата изправност също е била проверена след труса, но заради отдалечеността на столицата от епицентъра, той е невредим.

Земетресенията от последните месеци са оказали влияние и на географията на региона. По данни на Националния институт на Италия за геофизика и вулканология височината на планините в сърцето на Апенинския хребет е намаляла средно с 40 см след трусовете през август и октомври, като тази тенденция се запазва и след днешното земетресение.

„След земетресенията от 24 август и 26 октомври височината на Апенинската планина в района на стихията е намаляла средно с 40 см. И този процес продължава. Апенините, които се разпростират към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, подпират Алпите, които обратно – растат“, заяви научният сътрудник на института Алесандро Амато пред телевизия РАЙ.

Опасността остава

Въпреки че силата на вторичните трусове в Италия значително отслабва, земетресенията продължават. Тяхната сила варира от 4,8 непосредствено след първия силен трус до 2,8 няколко часа след това.

Според ръководителя на Института по геофизика и вулканология Джилберто Сакороти земетръсната обстановка ще продължи и не е изключено да има нови силни тремори. По думите му няма нищо необичайно във вторичните трусове.

„За зоните на Централните Апенини са характерни земетресения с достатъчно голям магнитуд. Такива е имало през 17-18 век, а последното беше в 1997 г.“, заяви експертът, който посочи още, че поредицата от трусове ще продължи, макари да не може да се предвиди кога и колко силни ще са те.

Според Сакороти днешният инцидент е преминал без жертви, благодарение на това, че много градове, пострадали от предишните трусове на 26 октомври, са успели бързо да се евакуират. По думите му за благополучния изход е допринесъл и фактът, че много градове в региона Умбрия са били укрепени след земетресението от 1997 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въведоха ли вече във всички болници пръстовия идентификатор?
Въведоха ли вече във всички болници пръстовия идентификатор?
Турция запазва лятното часово време, остава 1 час напред от България
Турция запазва лятното часово време, остава 1 час напред от България