НОВИНИ

Декларация на ООН за Израел

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която призова Израел да спре заселническата дейност на Западния бряг. Съединените щати и Израел се въздържаха от гласуване, а нито една друга страна не гласува против.

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 24.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Резолюцията на СС на ООН за израелските селища беше приета без нито един глас против и приветствана с аплодисменти. Предишния ден Египет оттегли подобен текст, след като Израел помоли новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да се намеси. Документът беше внесен отново от четири държави и този път Вашингтон се въздържа. Американският посланик в ООН Саманта Пауър посочи, че заселването трябва да спре.

Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в ООН
Не може да защитаваш разширяването на израелските селища и в същото време - решението за две държави, което би прекратило конфликта с палестинците. Трябва да направиш избор между селищата и разделението.

Израел отхвърли идеята, че селищата в окупираните през 1967 г. палестински територии, включително в Източен Ерусалим, не са законни.

Дани Данон, постоянен представител на Израел в ООН
Кой ви даде право да отричате вечните ни права в Ерусалим? Нима този Съвет има дързостта да ни осъжда, че строиm домове в столицата си?

Израелски министър каза, че САЩ са изоставили единствения си приятел в Близкия изток. Очаква се при новия президент Тръмп нещата да се променят. Палестинската страна нарече деня на гласуването ден на надеждата.

Саеб Ерекат, главен преговарящ с Израел
В този ден международната общност заяви, че единственият изход от конфликта е решението, според което Държавата Палестина ще съществува до Израел в границите от 1967 г.

Това е първата резолюция по израело-палестинския въпрос от близо осем години насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще празнуват хората в Хитрино
Как ще празнуват хората в Хитрино
Путин и Ердоган осъдиха убийството на руския посланик
Путин и Ердоган осъдиха убийството на руския посланик