НОВИНИ

Депутатите отложиха консултациите за партийните субсидии

Депутатите отложиха парламентарните консултации за намаляване на партийните субсидии. Причината е отсъствието на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и на председателя на парламента.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:54, 26.06.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Депутатите се разбраха за отлагане на обсъждането на субсидиите още преди да бъде открит парламентарният ден. В кулоарите ,обаче, отново се чуха позиците им по темата.От ГЕРБ потвърдиха предложението си за 1 лев за глас,както и че запазват подкрепата си към идеята на ДПС за отворено финансиране на партиите.

Десислава Атанасова, ПГ на ГЕРБ: Ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа в пленарна зала, а виждаме, че единствено "Воля" заявяват позиция, че ще подкрепят 1 лв, сме склонни на разговори такива, каквито инициират колегите ни от "Обединени патриоти" през тази седмица.

Зад идеята за 1 лев на действителен глас застават и от "Атака".

Николай Александров,ПГ на "Обединени патриоти", "Атака": Ние подкрепяме единият лев, даже през годините сме въвеждали и нула лева.

От БСП подкрепиха инициираните консултации, като основното настояване на партията остава да не бъде допуснато финансиране от частни фирми.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Смятам че, че това е разумното - да седнем и с аргументи, без емоции. Да обсъдим в две посоки - да не допускаме частни интереси да си купуват партии да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че и обществото да се успокои,че партиите не харчат излишни пари.

Корнелия Нинова каза още,че не разполагат с достатъчно средства, за да върнат надвзетата партийна субсидия,защото парите са използвани за кампанията за евроизборите. Партията трябва да възстанови на хазната 4,2 млн. лева като сумата ще бъде прихваната от бъдещи субсидии, обясни лидерът на БСП. Вчера от ГЕРБ възстановиха надвзетите пари от 5,6 млн. лева.

Останалите партии обявиха, че също ще върнат дължимото на държавата.

От ДПС са категорични,че няма да участват в бъдещите консултации за намаляване на субсидиите с аргумента, че срокът за предложения между двете четения на закона отдавна е изтекъл и правителството или трябва да оттегли предложението си или то да бъде прието в сегашния си вид.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Това, което имаше да кажем ние по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в закона,внесен от МС, и на консултациите ни с БСП и с ГЕРБ.

Партията не желае да се включва в консултациите заради участието на "Обединените патриоти" в тях.

Юлиан Ангелов, секретар на ПГ на "Обединени патриоти",ВМРО: То си е тяхна работа дали ще участват или не, в крайна сметка, когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, мисля че всички политически партии в България трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си.

ВМРО са склонни да бъде намалена субсидията, но не и да е 1 лев. На същото мнение са и от НФСБ, които всъщност поискаха парламентарните консултации миналата седмица.

Валери Симеонов, ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: За мен решението може да се вземе и за една седмица. И аз ще се постарая да намерим сравнително бързо решение по този въпрос. Той не е чак толкова сложен.

По закон субсидията се изплаща на четири равни части през годината. Така реално партиите ще вземат най-малко по 6 лева на глас каквото и да решат с новите текстове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония развива мания към съпругата на президента Макрон
Япония развива мания към съпругата на президента Макрон
Джуди Денч говори за очното си заболяване
Джуди Денч говори за очното си заболяване