НОВИНИ

Десетки хиляди се събраха на протестен митинг в Букурещ

Десетки хиляди се събраха на протестен митинг в Букурещ и още няколко румънски градове за втора поредна вечер въпреки минусовите температури. Те се обявяват срещу правителственото решение за смекчаване на антикорупционното законодателство, така че да се толерират корумпирани политици. Според информационния сайт HotNews в центъра на Букурещ има събрани 80 000 души, което е най-масовата манифестация в румънската столица от 25 години.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:58, 01.02.2017
Чете се за: 00:22 мин.
По света
десетки хиляди събраха протестен митинг букурещ

В други румънски градове гражданите също протестират. В град Тимишоара демонстрантите са 15 000, в Сибиу – около 10 000, съобщава АФП. Всички протестиращи призовават за оставка на правителството, което на извънредно заседание снощи прие промените, облагодетелстващи политици, обвинени в злоупотреби. Според промените, обвинените в корупция политици ще лежат дори в затвора, само ако обаче се докаже, че те са ощетили държавата с повече от 40 000 евро.

Румънската опозиция събра подписи за внасяне на искане за вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну заради поправките в наказателния кодекс, които спасяват от присъди корумпирани политици, заяви и.д. председател на Национал-либералната партия Ралука Туркан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският парламент даде зелена светлина на Брекзит
Британският парламент даде зелена светлина на Брекзит
Леонардо ди Каприо ще обяви носителката на Оскар за най-добра актриса
Леонардо ди Каприо ще обяви носителката на "Оскар" за най-добра актриса