НОВИНИ

Децата навлизат в дебрите на интернет на все по-ранна възраст

11-годишната Никол се е запознала с обвинения за убийството ѝ Иван във фейсбук - повод да се фокусирахме върху безконтролните контакти на децата в интернет. Оказва се, че над 2/3 от 12-годишните имат профили в социалните мрежи, а всеки втори започва да ползва виртуалното пространство на 7 години. В „Денят започва“ от Центъра за безопасен интернет коментираха, че препоръчителната възраст за използване на социалните мрежи е 13 години. Оттам съветват при създаване на детски профил да не се избира случайна дата на раждане, а най-близката до реалната, защото профилите до 18 години имат специални защити.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:45, 23.08.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Кико е на 13, но има профил във фейсбук от четири години. Получил го е след дълги уговорки и поредица отлични оценки. Поства, харесва, чати с приятели и играе игри.

Кристиан Павлов: Половината от класа имат профили навсякъде за фейсбук, инстаграм и вайбър... Май само искат да имат повече приятели.

Кико няма ограничения от родителите си за ползването на социалните мрежи. Твърди, че внимава с кого се сприятелява.

За виртуалните приятели на Филип обаче бди майка му. Той е още на 11 и засега има разрешение да влиза само от нейния профил.

Филип Стоянов: Когато ми трябва за някаква информация, когато трябва да се проучва нещо, използвам за образователна цел, но сега във ваканцията предимно за игри.
Габриела Чалова, майка на Филип: Достатъчен е разговорът, да има ежедневен контакт с детето, да се интересуваш какво точно прави.
;

Училищният психолог Елена Карпачева обаче не е на това мнение. От практиката си знае, че рисковете в социалните мрежи са повече, отколкото предполагат децата и техните родители. Станала е свидетел как възрастни се представят за връстници на дете и твърдят, че споделят интересите му.

Елена Карпачева, психолог в 22-ро СОУ в София: Може да бъде въвлечено в канал за трафик на деца, може да бъде въвлечено в някоя нездрава сексуална връзка с по-възрастен мъж например.

Изследванията на Центъра за безопасен интернет пък показват, че родителите се опитват да контролират децата си в мрежата, но не особено ефективно. Експерти препоръчват да се използват програми за родителски контрол, докато децата още не са станали тинейджъри.

Георги Апостолов, Център за безопасен интернет: Наши изследвания показаха, че за последните шест години, ние имам спад с три години на първото влизане в Интернет на децата. Към 7-годишна възраст вече 50% на децата в България са в интернет.
Бойка Енчева, родител: Това родителите да имат фейсбук е адекватен начин родителите да могат да контролират децата си.
Илиян Енчев, 14 г.: Самият фейсбук е направил опция, чрез която можем да блокираме нещата, които качваме за определени хора.

Но статистика е достатъчно красноречива - 75% от децата до 12 години вече са в социалните мрежи.

В трети клас 90 на сто от учениците имат профили. Така съвсем не е излишно да се вслушаме в предупрежденията за внимание и контрол - за да нямаме други доказателства как виртуалният свят убива реално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е готов да блокира правителството, за да построи стената с Мексико
Тръмп е готов да блокира правителството, за да построи стената с Мексико
Ремонтират подлеза до железопътната гара в Русе
Ремонтират подлеза до железопътната гара в Русе