НОВИНИ

Днес почитаме паметта на Свети Йоаким Осоговски

На 16 август Българската православна църква чества паметта на Свети Йоаким Осоговски, живял в края на 11-и и началото на 12-и век. Приема се като последовател на Свети Иван Рилски, защото избира неговия начин на живот. В Осоговската планина намира подходящо място за своя отшелнически живот. В пост и молитва прекарал живота си в пещера в местността „Бабин дол“, Сарандопорска област, където през 14 век започва изграждането на Оговоския манастир. Екип на БНТ Благоевград посети манастира в Република Македония.

bnt avatar logo
от Юлия Караджова
18:40, 16.08.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Хиляди туристи от цял свят посещават Осоговския манастир, който се намира в полите на Осоговската планина, на 3 километра източно от град Крива паланка, днес в Република Македония. За първи път името му се споменава по времето на българския цар Калоян.

Отец Деян Апостоловски
"В този храм се намират и мощите на преподобния Йоаким Осоговски чудотворец. От тях се случват чудеса на онези, които с вяра се молят на светия светец."

През 1105 година останките на светеца били намерени от двама ловци, на които той помогнал приживе. Именно тази среща е изобразена на саркофага, където днес се съхраняват мощите на Свети Йоаким Осоговски. Храмът наподобява този на Рилския манастир и е построен от прочути майстори от Дебърската школа.

Отец Деян Апостоловски
"Този светец се свързва с преподобните отци наши пустинници Прохор Пчински, Гаврил Лесновски и Иван Рилски, като ги наричат братя."

На входа на манастира има икона, която е рядкост в християнската иконография. На нея са изобразени четиримата светци, които се приемат за пазители на Осогово и на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран даде военно летище на Русия за въздушни удари по терористите в Сирия
Иран даде военно летище на Русия за въздушни удари по терористите в Сирия
Тихомир Иванов: Заслужавам да бъда част от финала, ще скачам първи
Тихомир Иванов: Заслужавам да бъда част от финала, ще скачам първи