НОВИНИ

До две седмици кораби на НАТО влизат в помощ срещу трафика на мигранти

Операция "Sea Guardian" на НАТО за пресичане на трафика на мигранти в Средиземно море ще започне до две седмици. Кораби и самолети на НАТО ще помагат на силите на ЕС в Централно Средиземно море. Това решиха министрите на отбраната на НАТО. Корабите на Гърция и Турция ще започнат да дават дежурства по наблюдение от началото на ноемри. България ще се включи с една фрегата.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Красимир Стоичков
18:25, 27.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

До 7 ноември Гърция и Турция ще разположат първи кораби за наблюдение в Средиземно море в помощ на операция "София" на ЕС. Мисията на НАТО в Егейско море от февруари също остава в сила, заяви ген. секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "Освен кораби, Гърция, Турция, Италия и Испания ще разположат и разузнавателни самолети в Централното Средиземноморие в помощ на операция "София". Други съюзници също обмислят как да се включат в борбата срещу незаконния трафик на мигранти към Европа".

България обяви, че ще участва с една фрегата, която ще се ротира за по 1 месец.

Федерика Могерини, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността: "В момента говорим за споделяне на информация и логистична подкрепа. днес започнахме да обучаваме либийската брегова охрана, което е също важна стъпка за овладяване незаконния трафик на мигранти.

Силите но НАТО и ЕС ще следят и за оръжейното ембарго над Либия.

320 000 мигранти са пристигнали в Европа по вода през Средиземно море. Един от приносите на НАТО е, че именно НАТО-овски кораби първи засичат лодките на трафикантите в открити води.

В Черно море министрите решиха също да увеличат присъствието си със самолети и многонационална бригада в Румъния. В отговор на струпването на НАТО-овски сили на Изток, Русия разположи ракети "Искандер-М" в европейския ѝ анклав Калининград и два кораба в Балтийско море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонд Земеделие преведе 18 милиона лева субсидии на животновъдите
Фонд "Земеделие" преведе 18 милиона лева субсидии на животновъдите
55 години авиобаза Крумово
55 години авиобаза "Крумово"