НОВИНИ

Докъде стигна тихата битка между Мадрид и Барселона?

Каталуния няма да изпълнява заповедите на Мадрид, заяви представител на автономията. В четвъртък е планирано заседание на каталунския парламент, който трябва да реши какъв ще бъде следващият му ход, а в петък испанският сенат трябва да гласува плана на кабинета "Рахой" за прилагането на член 155- ти от Конституцията. Ако той получи зелена светлина, Крайнолявата сепаратистка каталунска партия "Кандидатура за народно единство" призова към "масово гражданско неподчинение". Докъде стигнe тихата битка между Мадрид и Барселона и това ли е решаващата седмица за каталунската криза - Теодора Гатева обобщава!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:20, 23.10.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Мадрид действа срещу волята на каталунците, това каза говорителят по външните въпроси на региона - Раул Ромева, в отговор на плана на кабинета Рахой задействане на член 155 от Конституцята, който включва отстраняване на правителството и свикване на предсрочни избори. Днес стана ясно, че каталунският парламент ще обяви следващия си ход на заседание в четвъртък. Про- и анти-сепаратитските формации за пореден път изразиха позициите си.

Луис Короминас, говорител на формацията "Заедно за ДА": Какво ще се случи след изборите, свикани от Рахой? Ще изпрати в затвора всички онези 3 милиона гласували за независимост, ще ги преследва всички? Той се спря на възможно най-лошия избор. Има само едно решение, и това е двустранното решение - това, което премиерът Пучдемон предлага през последните месеци и седмици.
Хавиер Гарсия Албиол, говорител на каталуснкия клон на Народната партия: Ако задействането на член 155 получи одобрението на Сената, това няма да означава край на автономията на Каталуния. Напротив - това ще е гаранция, че тя ще продължи да съществува и ще се избегне това, което се случва в момента - а то е взривяване на закона за самоуправление от управляващото в момента каталунското правителство.

И от Мадрид напомниха на Барселона, че предложените мерки не целят край на автономията на Каталуния и призоваха за спазване на закона.

Сорая Сантамария, вицепремиер на Испания: Те не са назначени от някаква божествена сила, овластени са от Конституцията и от статута на автономията, а сега са абсолютно несъвместими с тях! Мислят, че са назначени от ръката на Господа, а това не се случва в Европа след края на абсолютните монархии.

Вероятността сепаратистките лидери все пак да формализират подписаната вече едностранна декларация за независимостта на Каталуния остава. Възможно е задействането на член 155 и процедурата по частичното замразяване на автономията да бъде обжалвано.

В испанските медии се появи и информация, че е възможно - в сряда - на 25 октомври, регионалният премиер Карлес Пучдемон да изложи аргументите си пред сенатската комисия, която се занимава с казуса.

Сенатът ще гласува мерките на премиера Рахой на 27 октомври. Ако те получат зелена светлина, Пучдемон ще спре да получава заплата и да взема каквито и да било решения.

Очаква се централната власт да изземе функциите и на местната полиция и регионалният тв канал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Птичи грип в Хасковско
Птичи грип в Хасковско
Министерството на финансите публикува проектобюджета на България за 2018 година
Министерството на финансите публикува проектобюджета на България за 2018 година