НОВИНИ

Доклад на ЕК: Очаква се 3000 бойци на "Ислямска държава" да се върнат в Европа

Между 1200 и 3000 европейци, които се бият на страната на "Ислямска държава" се очаква да се завърнат в Европа, след като през последните месеци терористичната организация е подложена на силен военен натиск в Ирак и Сирия. Част от тях дори вече са се завърнали, се казва в доклад на Европейската комисия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 19.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) е създадена през 2011 г. от Европейската комисия с цел обмен на идеи, знания и опит в борбата с радикализацията и екстремизма. В последния си доклад мрежата предупреждава държавите членки на ЕС да се готвят за нарастващ брой завръщащи се бойци, които през последните години са се били за "Ислямска държава".

Според експертите между 2011 и 2016 година 42 000 чужденци от 120 държави са били част от "Ислямска държава". 5000 от тях идват от Европа, като страните с най-голям брой бойци в Сирия са Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Граждани на Австрия, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция също са се присъединили към терористичната организация.

Според доклада завръщащите се в Европа са две групи. Първите са заминали по хуманитарни причини, за да се бият срещу режима на Асад. Те са завръщат разочаровани и се особено опасни. За разлика от втората група - бойци, заминали по идеологически и религиозни причини. Експертите предупреждават, че именно те могат да нови организират терористични актове при завръщането си.

Експертите на Еврокомисията съветват властите да действат бързо и преценяват индивидуално доколко опасен е всеки завръщащ се от Сирия боец. Част от тях пътуват към Европа заедно с жените и децата си. Повечето от децата, родени пред последните години, в зоните на боевете нямат актове за раждане и документи за самоличност. Най-популярният път за връщане към Европа е през Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия експулсира двама мароканци и един сириец заради симпатии към тероризма
Италия експулсира двама мароканци и един сириец заради симпатии към тероризма
Българска студентка в Милано се опитва да вдъхне нов живот на затворено училище
Българска студентка в Милано се опитва да вдъхне нов живот на затворено училище