НОВИНИ

Доналд Тръмп: Наистина фантастична среща. Голям напредък

Първата среща между действащ американски президент и севернокорейски лидер започна с историческо ръкостискане. Немислима среща до скоро. Подготвяна едва 3 месеца. Среща, която се случва след като имаше военни заплахи, ракетни изпитания, ядрен опит и размяна на реплики на ръба на обидата между Пхенян и Вашингтон.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 12.06.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

После президентът на САЩ и лидерът на Северна Корея се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо.

"Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", каза Тръмп.

Ким също прояви оптимизъм.

"Старите практики и предразсъдъци работеха срещу нас, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", заяви той на корейски, като думите му бяха преведени от негов преводач.

След около 50 минути насаме, разговорите продължиха още час и половина в разширен формат с участието на представители на двете делегации. Доналд Тръмп говори за отлични отношения, а Ким Чен-ун - за мир.

Официалните разговори се пренесоха на масата. В менюто на работния обяд бяха включени западни и азиатски ястия. След обяда двама лидери се разходиха в градината на хотела, а Доналд Тръмп загатна за подписването на двустранен документ.

"Върви страхотно. Наистина фантастична среща. Голям напредък. По-добре отколкото можеше да се очаква. Сега отиваме да подписваме"

Двамата лидери подписаха документ, чието съдържание президентът Тръмп ще представи на пресконференция по-късно днес, когато ще обобщи резултатите от днешната среща.

;

Според предварителните съобщения американският президент ще обобщи резултатите от разговора си с Ким Чен-ун по-късно през деня, а севернокорейският лидер ще отпътува от Сингапур. Държавният секретар Майк Помпео ще замине за Сеул, за да информира южнокорейския и японския си колега за съдържанието на днешните разговори.

Очакваше се Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да засегнат въпросите за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян.

;

Историческо ръкостискане - първото между действащ американски президент и севернокорейски лидер. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун пристигнаха един след друг, но навреме за срещата си в хотел Капела на остров Сентоса в Сингапур.

Двамата позираха за снимка на фотографите и размениха няколко думи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палатков лагер Системата ни убива и във Варна
Палатков лагер "Системата ни убива" и във Варна
Кога работодателите нарушават правата на трудещите се?
Кога работодателите нарушават правата на трудещите се?