НОВИНИ

Основата и двете кули на "Нотр Дам" са спасени от огъня

Основната структура на катедралата "Парижката Света Богородица" ("Нотр Дам"), както и емблематичните правоъгълни кули, са спасени, увери директорът на парижката пожарна, цитиран от Асошиейтед Прес. Президентът Макрон обяви международна акция за събиране на средства за възстановяване на "Нотр Дам". Стотици пожарникари се включват в гасенето на пожара, избунал по-рано днес в катедралата. Един от тях е сериозно ранен.

Александър Детев
от Александър Детев
00:28, 16.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:29 мин.
По света
основата кули нотр дам спасени огъня

„Можем да кажем, че основната структура на Нотр Дам е спасена и запазена“, заяви началникът на парижката пожарна Жан-Клод Гале пред журналисти. Той добави, че голям напредък на пожарникарите, включили се в акцията, е спирането на огъня да не обхване камбанарията на северната кула. Според Гале са изгорели 2/3 от покрива на сградата, а пожарникарите ще продължат да работят и през нощта, за да намалят температурата на сградата и тя да изстине.

Ректорът на "Нотр Дам" Патрик Жакен съобщи, че Тръненият венец, почитан от християните като венеца на Исус Христос, е спасен и не е пострадал по време на пожара. Венецът е придобит от крал Луи IX през 1293 година.

Пред катедралата президентът Еманюел Макрон обяви, че най-лошото е отминало и обеща, че "заедно ще възстановим Нотр Дам". Френският държавен глава благодари на пожарникарите и каза, че ще бъде стартирана международна акция за събиране на средства за възвръщането на стария облик на сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Нотр Дам е овладян - двете кули и олтарът са спасени от огъня
Пожарът в "Нотр Дам" е овладян - двете кули и олтарът са спасени от огъня
Нотр Дам в пламъци: Готическият връх на парижката катедрала се срина
"Нотр Дам" в пламъци: Готическият връх на парижката катедрала се срина