НОВИНИ

"Нотр Дам" в пламъци: Готическият връх на парижката катедрала се срина

Парижката катедрала Нотр Дам е погълната от пламъци. Огънят изпепелява покрива на историческия храм. Готическият връх на катедралата се срина. Френският президент Еманюел Макрон отложи реч в отговор на "жълтите жилетки", която трябваше да се предава на живо по националната телевизия, за да отиде до катедралата, където все още продължават опитите да бъде загасен пожарът. Десетки хора се стичат в района. Подробности от Париж от кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 15.04.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши.

Голяма операция е в ход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на Париж е бил евакуиран, заявиха от местните власти.


;

Съкрушението и безпомощността на гледката как "Нотр Дам" гори е неописуема. За един час изгоряха историческия връх, камбанарията на катедралата, огънят проникна и в двете централни кули. Вероятно нищо няма да остане от дървената вътрешност и многовековната дърворезба.

Пожарът е бил извънредно труден за овладяване, признаха от противопожарната охрана.

Гасене от въздуха не е било възможно, тъй като то би водело до риска да бъде изцяло разрушена сградата. Огънят дълго е бил недостъпен за пожарникарите.

Според френските власти няма пострадали. Пожарната се опитва да спаси каквото може от предметите на изкуството.

Пожарът вероятно е тръгнал от горните тавански помещения, където е имало ремонт. Започнало е разследване.

;

"Мислите ми са с всички французи", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".


Съобщение на френски в "Туитър" написа и външният министър Екатерина Захариева.

;

Апокалиптичната картина на горящия "Нотр Дам" обиколи целия свят. Хиляди хора излязоха потресени да снимат гибелта от катедралата.

"Гори част от нас" написа президента Макрон.

Послания на съчувствие дойдоха от президента на САЩ Доналд Тръмп, от президента на Европейския съюз Доналд Туск, който я нарече "катедралата на цяла Европа".

"Ще я възстановим" обявиха от ЮНЕСКО.

"Всички парижани плачат тази вечер" бяха думите на кмета на Париж Ан Идалго.

;

Кметът на Париж Ан Идалго описа случилото се като „ужасен пожар" и призова хората на мястото да спазват границите определени от пожарникарите, за да се гарантира, че те ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се "ужасяващо".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основата и двете кули на Нотр Дам са спасени от огъня
Основата и двете кули на "Нотр Дам" са спасени от огъня
Продължава битката за Триполи
Продължава битката за Триполи