НОВИНИ

Дядо Коледа на джихадизма или менторът, който радикализира Моленбек

Той се казва Халид Зеркани. 42-годишен. Роден в Мароко, но придобил белгийско гражданство преди 14 години. Известен е като "ментор на бунтарите в Моленбек". Привлича с радикални идеи и пари криминално проявени младежи и ги изпраща в Сирия и Сомалия, за да се бият на страната на Ислямска държава. Създава мрежа от джихадисти, която се оказва, че е в основата на терористичните атентати в Париж и Брюксел. Вестник "Ню Йорк Таймс" направи обширно разследване около мъжа, за когото се смята, че има най-голяма роля в радикализирането на младежите в белгийския квартал Моленбек.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
21:20, 12.04.2016
Чете се за: 06:15 мин.
По света
Дядо Коледа на джихадизма или менторът, който радикализира Моленбек

Халид Зеркани е живял в малък мансарден апартамент в брюкселския квартал Моленбек и е гледал много да не се набива на очи пред властите в града. Последователите му го наричали "Дядо Коледа на джихадизма", защото имал дълга брада и голям корем и точно като добрия старец е раздавал подаръци, във формата на пари. Давал е и съвети на младите мюсюлмани, готови да се бият в Сирия и Сомалия или да предизвикват хаос в Европа.

Белгийската полиция успява да се добере до него през 2014 г. и когато властите конфискуват компютъра му, откриват истинско находище от екстремистка литература, между което заглавия от типа "38 начина да участваш в Джихад" и "16 необходими вещи, които трябва да притежаваш преди да отидеш в Сирия".

През юли миналата година белгийски съд го осъжда на 12 години затвор за участие в дейности, свързани с тероризъм. Зеркани е обявен за "архетип на бунтарски ментор”, който прокарва "екстремитски идеи между местната, чувствителна и недоволна младеж”.

Чак месеци по-късно става ясно каква е била дейността на Зеркани, която той е извършвал по улиците на Моленбек и не само там.

Мрежата, която е създал и "отглеждал" се оказа в центъра на атаките в Париж и Брюксел, както и на опита за атентат, който властите в Париж предотвратиха миналия месец, след като в жилище в предградие на френската столица откриха голямо количество експлозиви.

"Г-н Зеркани е извратил цяло поколение младежи, главно в района на Моленбек", каза белгийският прокурор Бернар Мишел през февруари.

По време на процеса срещу него 42-годишният Зеркани отрича всяка връзка с тероризъм.

;

Според съдебни документи и интервюта с жители на Моленбек, както и по мнение на представители на белгийските сили за сигурност, той има директна и индиректна връзки с няколко решаващи фигури. Някои от тях вече са мъртви, други са арестувани във връзка с атаките през ноември в Париж, които отнеха живота на 130 души и на бомбените атентати миналия месец в Брюксел, при които загинаха 32-ма души.

Например Мохамед Абрини, бивш жител на Моленбек - белгиец с мароканско потекло. Властите в Белгия потвърдиха, че той е "мъжът с шапката", хванат от камерите на летище "Завентем" заедно с атентаторите-самоубийци и който след това се измъква от летището жив.

Неговият по-малък брат Сюлейман е заминал за Сирия с помощта на г-н Зеркани. Това потвърждава пред "Ню Йорк Таймс" представител на силите за сигурност, пожелал анонимност. Братът загива в Сирия през 2014 г при сблъсък с правителствените войски.

Зеркани е приютявал при себе си друг ветеран от конфликта в Сирия - Реда Крикет. Той беше арестуван във Франция миналия месец във връзка с атентатите. Освен, че е живял в апартамента на Зеркани, Крикет е карал и Мерцедеса му, с френска регистрация, казват от белгийската прокуратура.

Разследващите твърдят още, че Абделхамид Абауд, жител на Моленбек, смятан за мозъка на ноемврийските атентати в Париж, е бил ученик на Зеркани.

Нажим Лахрауи, за когото властите смятат, че е конструирал бомбите и за двата атентата в Париж и Брюксел, също има доказателства, че е бил част от обкръжението на Зеркани.

"Ню Йорк Таймс" говори с една опечалена майка - имигрантката от Мали Хава Кейта, която е категорична, че нейният син се е радикализирал само за месеци под влиянието на ментора. Тя смята, че синът й е загинал в Сирия през 2014 г.

"Той е магьосник. Той е Сатаната", казва майката за Зеркани.

Тези, които познават Зеркани, го описват като невъзпитан мъж, по-запознат с правилата на улицата, отколкото с тези в джамията. Той е имал съществена роля за това в този малък район в белгийската столица да продължава да се разраства джихадизма.


;

Белгийската писателка от марокански произход Хинд Фраихи нарича това течение в Моленбек "гангстерски ислям". Преди десетилетие радикализмът в квартала е налаган от проповедници-екстремисти, опитни в религиозните текстове. Това обаче мутира с пропагандата на Ислямска държава, която превръща радикализма в криминално деяние, подтиквано от "синергията между бандитизъм и ислям".

Според авторката Ислямска държава набира доброволци между бандитите и гангстерите, защото те са опитни в боравенето с оръжия и имат връзки в ъндърграунда. "Смесете това с малко ислям и ще получите това, което го има в Моленбек”, казва Фраихи.

Според някои изследователи радикализмът в Моленбек се заражда през 1990 г. Тогава Басам Ауачи, бивш собственик на ресторант от френско-сирийски произход, създава белгийски Ислямски център - импровизирана джамия, където се насърчава догматичното учение на религията - Салафи.

Властите на няколко пъти получават предупреждения, че там се събират екстремисти, но не предприемат нищо.

Според "Ню Йорк Таймс" тогавашният кмет на Моленбек Филип Моро е бил наясно с дейността на Ауачи, но е приемал това като отговорност на белгийските федерални власти, а не на местните органи.

Йохан Леман, антрополог и социален работник в Моленбек, признава, че е докладвал за дейността на центъра, но не имало ответна реакция. Дори когато е станало ясно, че Ауачи е присъствал на сватбата на военен от Ал Кайда, който е участвал в убийството на афганистанския политик и опозиционер на Осама бин Ладен Ахмад Шах Масуд. Масуд бе убит дни преди 11 септември 2001 г. от смъртник, който активира взрив, скрит в тв камера.

Като представител на правителствена комисия за борба с дискриминацията Йохан Леман завежда дело срещу Ислямския център за проповядване на антисемитизъм и разпространяване на анти-американски възгледи. През 2006 г. съдът се произнася, че центърът проповядва езика на омразата. Горе-долу по същото време белгийската полиция обискира апартамента на Ауачи и конфискува компютри и документи. Ауачи успява да замине за Сирия със сина си, който по-късно е убит, докато се бие на страната на Ислямска държава.

Няколко години по-рано - през 2002 г. Халид Зеркани вече е станал белгийски гражданин. Той продължава дейността на Ауачи в набирането на бойци от квартала, но не привлича твърде много внимание към себе си.

Разликата между него и Ауачи е, че той не проповядва старата и доста строга форма на исляма. Тя има скромни постижения сред младите хора, които обичат да пият и да се забавляват нощем. Зеркани успява да достигне до тях като канализира криминалната им енергия.

;

Сред младите престъпници, които Зеркани е радикализирал е 28-годишният Абделхамид Абауд. Той е считан за един от най-високопоставените хора на "Ислямска държава" и бе най-издирваният човек в света след атаките на 13 ноември. Абауд беше убит от френски полицейски части, които го откриха няколко дни след атентатите в скривалището му в парижкото предградие Сен Дени.

Твърди се, че и Салах Абдеслам, смятан за архитекта на парижките атентати, също е бил приобщен към джихадизма от Зеркани. Абдеслам е роден във Франция, но е израснал в Моленбек, където е управлявал бар и е бил наркопласьор. Той беше заловен при спецакция в Моленбек три дни преди атентатите в Брюксел, след 4-месечно издирване. В момента Абдеслам се намира в затвора Брюж в Белгия, но скоро предстои да бъде екстрадиран във Франция.

А какво се знае за самия "ментор на бунтарите" Халид Зеркани?

Той е роден в северната част на Мароко, в област, населена с често бунтуващо се берберско малцинство. Бяга в Испания, след това в Холандия. На 28 години се установява в Брюксел, в квартал Моленбек.

Сред приятелите му има много поддръжници на Ал-Шабаб - терористичното крило на Ал Кайда, базирано в Сомалия. Преди да започне да набира доброволци за Ислямска държава Зеркани се е занимавал с кражби от магазини и с други дребни престъпления. Не е ясно как мароканъцът е станал доверен човек на ислямистите и тепърва предстои да се уточни размерът на неговото участие в терористичната организация и в атентатите.

Една от теориите е, че Зеркани е представен на лидера на военното формирование в Сирия от жена - Фатима Аберкан. Тя е приятелка на съпругата на военния от Ал Кайда, за когото стана въпрос, че е замесен в убийството на афганистанския политик Ахмад Шах Масуд.

През 2015 г. по време на процеса срещу Зеркани, белгийският съд осъжда Фатима Аберкан на 5 години затвор за участие в терористична организация. Тя, заедно с пет от децата си - трима синове и две дъщери, е била част от Ислямска държава в Сирия, установява обвинението.

Няма данни самият Зеркани да е пътувал до Сирия. Но според разследването най-малко 18 души, с които той е бил в непрекъсната връзка, са заминали да се бият на страната на Ислямска държава през периода 2012-2014 г.

Белгийските власти и хора, които са познавали Зеркани, твърдят, че той е насърчавал младежите в Моленбек да не се притесняват за миналите си провинения, защото те не са пречка за ислямската кауза, а напротив - жизнено важни за успеха й. По време на процеса свидетели разказват, че Зеркани често е казвал: "да крадеш от неверниците е разрешено от Аллах" и е финансирал пътуванията до "зоните на Джихад".

При ареста му у него са открити 4,397 евро и 1 235 долара, както валута от Сингапур, Мароко и още шест държави. Полицията е конфискувала от дома му откраднати паспорти, няколко смартфона, компютри и устройства за заглушаване на алармите в магазините.

Според документите от съда Зеркани бил натрупал огромни телефонни сметки. Само за 10 дни през декември 2013-а той е звънял 47 пъти до хора на Ислямска държава в Сирия и 89 пъти до Турция.

Разследващите се опитват да изяснят откъде Зеркани е получавал финансиране, при положение, че не е работил нищо от 2008 г., а в същото време е спонсорирал с огромни суми доброволците, които са отивали да се бият в Сирия. По време на процеса Зеркани е казал, че е припечелвал от сивата икономика, търгувайки с "различни стоки". Но хора близки до тези среди твърдят, че не са го виждали да продава нищо.

Белгийските следователи пишат в доклада си, че Зеркани си е осигурил покорството на недоволните млади мъже като "постепенно ги е отделял от техния предишен начин на живот, техните семейства, училище и социално обкръжение в Белгия”. Повечето са между 15 и 20-годишни и също имат марокански корени.

"Избирал е мароканци, защото е знаел какво е в главите им. Такива като него няма да отидат при турските или албански младежи, защото не са културно свързани с тях", казва Бахир М Рабет, младежки социален работник в Моленбек.

Мохамед Карим Хадад, чийто брат заминава да се бие в Сирия, описва пред "Ню Йорк Таймс" Зеркани като “шарлатанин, който повежда по лош път социално нестабилни младежи или мъже”.

Синът на имигрантката от Мали, който, ако беше жив, сега щеше да навърши 25, е бил обвинен в разпространение на наркотици през 2013 г. Не се е интересувал от Сирия, докато не е започнал да се мотае в Моленбек.

Зеркани не е проповядвал на новобранците мистериозните богословски теории за насилие, както го е правил Ауачи в Ислямския център, вместо това е използвал няколко сурови религиозни идеи, с които е давал легитимност на престъпния път, който момчетата от Моленбек вече са били избрали.

Още много преди да се заговори за джихадисти, престъпленията са ескалирали в Моленбек. За това мнозина обвиняват бившия кмет Моро. Стана ясно, че през 2010 той и кметът на Брюкселския район са пренебрегнали по значимост въоръжен грабеж, при който белгиец с марокански корени стреля с автомат Калашников срещу полицай. Извършителят е осъден на 10 години затвор, но освободен след 4 за добро поведение. В последствие се оказва, че това е Ибрахим Бакрауи - един от двамата братя, взривили се на брюкселското летище "Завентем" на 22 март.

(по материал от в."Ню Йорк Таймс")


Още за това какво се крие зад вратите на Моленбек, вижте във филма на Катя Тодорова
"Краят на илюзиите"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти 70 % смятат, че офшорните компании перат пари
Почти 70 % смятат, че офшорните компании перат пари
Френският военен министър:​ Ислямска държава използва химически оръжия в Ирак
Френският военен министър:​ "Ислямска държава" използва химически оръжия в Ирак