НОВИНИ

ЕК представи антикризисни мерки за фермерите

Европейската комисия представи допълнителен пакет от мерки за подкрепа на фермерите в рамките на Общата селскостопанска политика. По време на кризисната среща на министрите на земеделието в Брюксел, фермери протестираха срещу ниските цени на продукцията им.

Златина Петкова
от Златина Петкова
22:46, 14.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
представи антикризисни мерки фермерите

Страните членки ще могат да отпускат допълнително държавна помощ до 15 хиляди евро на фермер на година. Рязко се повишава и таванът за производство на обезмаслено мляко на прах и за масло. Всяка страна сама ще определя доколко може да помогне.

За ограничено време ще бъде задействана възможността за сключване на доброволни споразумения за производство и доставки на мляко и млечни продукти между организации на производители, междубраншови структури и кооперативи.

Освен млекопроизводителите обявеният днес пакет включва и производителите на свинско месо, плодове и зеленчуци.

Еврокомисарят по въпросите на земеделската политика Фил Хоган заяви, че производителите се нуждаят от незабавна помощ в правните и бюджетни рамки, важащи за всички страни членки.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която също участва в срещата, посочи, че едно от възможните решения на кризата със свръхпроизводството е търсенето на нови пазари в трети страни, с цел постигането на устойчиви цени за фермерите. Според нея, трябва да се помисли и за отпадане на руското ембарго.

По време на срещата трактори блокираха Брюксел, а млекопроизводители пръскаха с мляко сградата на партията на премиера Шарл Мишел.

Протестиращите фермери раздаваха сандвичи и мляко на минувачите с надеждата да получат подкрепа за кампанията си за повече контрол върху пазара.

Премахването на квотите за производство на мляко през април миналата година е една от основните причини за драстичния спад на цените на млечните продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет години от началото на сирийския конфликт
Пет години от началото на сирийския конфликт
Национален протест срещу забраната за къмпингуване
Национален протест срещу забраната за къмпингуване