НОВИНИ

ЕК: Търговските споразумения на ЕС насърчават земеделието

Търговските споразумения на ЕС са повишили износа на селскостопански изделия и заетостта в областта на производството на храни, както и в други области на икономиката, сочат резултатите от ново независимо проучване, възложено от Европейската комисия. Проучването е обхванало търговските споразумения на ЕС с Мексико, Южна Корея и Швейцария.

търговските споразумения насърчават земеделието
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:47, 27.02.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Проучването показва, че споразуменията са допринесли за увеличаване на двустранната търговия, като се отбелязва нарастване на износа на ЕС и увеличаване на вноса на изделия от тези три държави.
Извод от проучването е, че увеличеният внос оказва слабо въздействие върху вътрешното производство в ЕС. Отражението се изразява предимно в заместване на вноса от други външни на ЕС държави или в увеличение на потреблението в Общността.

Проучването показва, че заради споразумението между ЕС и Мексико износът на селскостопански храни от Европа е нараснал през 2013 г. със 105 млн. евро. Това се отчита три години, след като двете страни отстраниха всички пречки пред търговията, както беше заложено в споразумението. Допълнителен внос за 316 млн. евро през същата година е отчетен при суровините.

Въпреки че все още не се прилага изцяло, търговското споразумение между ЕС и Южна Корея е допринесло за допълнителен износ за 439 млн. евро на селскостопански храни от ЕС през 2015 година. Същата година допълнителният внос в стойностно изражение възлиза на 116 млн. евро - предимно преработени храни и напитки.
Търговските споразумения между ЕС и Швейцария за селскостопанските изделия са допринесли общо за повишаването на износа с 532 млн. евро през 2010 г. - три години, след като споразуменията започнаха да се прилагат изцяло.

Износът на селскостопански храни от ЕС достигна рекордни стойности през 2016 година

Трите търговски споразумения допринесоха за отчитането на рекордна година за износ на селскостопански храни от ЕС през 2016 г., като общата стойност на износа достигна 130,7 млрд. евро - с 1,7 млрд. евро повече спрямо 2015 година. Най-много се е увеличил годишният внос за САЩ (1,26 млрд. евро) и Китай (с 1,06 млрд. евро). Вносът в стойностно изражение на селскостопански храни в ЕС е спаднал с 1,5 на сто до 112 млрд. евро. Делът на селскостопанските храни от общия износ на стоки от ЕС през 2016 г. е бил 7,5 на сто, а делът им от общия внос на стоки - 6,6 процента. С излишък от 18,8 млрд. евро отрасълът на селскостопанските храни допринася за почти половината от общия излишък на ЕС в търговията със стоки, който през 2016 г. е възлизал на 39,3 млрд. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромски деца и майки от Русе ще получават грижи с швейцарска помощ
Ромски деца и майки от Русе ще получават грижи с швейцарска помощ
Частично бедствено положение ще бъде обявено в завод Полимери
Частично бедствено положение ще бъде обявено в завод "Полимери"