НОВИНИ

Пощенска марка за 140 години от създаването на МВнР

Навършват се 140 години от създаването на Външното ни министерство. По този повод, първият дипломат в страната Екатерина Захариева и транспортният министър Росен Желязков валидираха специална юбилейна марка.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
16:30, 29.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Преди 140 години, малко след приемането на Търновската конституция, в България се създават първите шест министерства. Сред тях е и Българското министерство на външните работи и вероизповеданията. През 1879 г. княз Александър Батенберг назначава с указ първите трима дипломатически представители на България в чужбина. Днес за Министерството на външните работи по света и у нас работят 1 380 души.

Росен Желязков - министър на транспорта: Българската дипломация само няколко години след Освобождението успя да проведе достойно битката за Съединението на Княжество България и Източна Румелия
;

За 140 години България е изправена пред различни външнополитически предизвикателства, но дипломацията ни е пожънала успехи. Сред тях външният ни министър открои членството ни в НАТО, присъединяването към Европейския съюз, трите пъти, когато България е била непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, председателството на ОССЕ и на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

;

В церемонията по валидиране на марката участваха още изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, както и десетки посланици и чуждестранни дипломати, акредитирани у нас.

Юбилейната марка представлява восъчен печат на фона на българското знаме. Художник е Венцислав Йорданов, преподавател в Националната художествена академия.

;

Ключът към успеха в трудни ситуации, според външния министър Екатерина Захариева, е дипломацията да се вслушва в чуждите позиции, дори когато не ги споделя напълно.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: През тези години е имало редица предизвикателства, кризи, войни и българската дипломатическа служба е била поставена пред изпитанието да минимизира щетите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК препоръча старт на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания
ЕК препоръча старт на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания
САЩ обвини Иран за повредените танкери в Оманския залив
САЩ обвини Иран за повредените танкери в Оманския залив