НОВИНИ

Ексклузивно за БНТ: Синът на кръстника на мафията

Синът на кръстника Тото Риина за първи път разказва от първо лице за баща си и семейството си. Салво Риина е автор на книга, в която описва годините в нелегалност, ареста на капо ди тути капи, както и моменти от престоя си в затвора, където попада в обвинение за връзки с мафията. В следващите минути следва откровен разказ от първо лице за най-търсенето семейство в Италия. Със сина на Кръстника разговаряха Тихомир Игнатов и оператора Огнян Колчаков.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:22, 09.01.2017
Чете се за: 02:03 мин.
По света

През 80-те години на миналия век Тото Риина и кланът Корлеоне взимат надмощие над цялата организираната престъпност в Италия. Заради вродената си жестокост Кръстника получава прозвището Звярът.

На 23 май 1992 г. Звярът нанася най-мощния си удар срещу властите в Италия. По брутален начин магистратът Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители са убити на магистралата между Палермо и летището на града. Бронираният автомобил, в който пътува Фалконе, е взривен от осем тона експлозиви с дистанционно управление. Бомбата е заложена под магистралата. Същата вечер Тото Риина е бил вкъщи и е гледал новини, разказва в книгата си Салво - неговият син. Твърди, че по онова време не е подозирал, че баща му може да стои зад атаката.

Салво Риина: "Тази книга не е написана с цел да каже нещо на някого. Не знам дали има врагове на мафията и какво означава това. Това, което исках да разкажа е за моето семейство от първо лице."

Два месеца след смъртта на Фалконе Риина следва ново брутално покушение - убит е още един влиятелен магистрат Паоло Борселино. След двете убийства войната с мафията навлиза в нов етап. Много главатари на Коза Ностра, включително Кръстника, са арестувани. В книгата си Салво Риина описва живота на фамилията отвътре по време на всички възходи и падения.

Салво Риина: "Това, което исках е да покажа моята гледна точка. На едно дете, което е израснало в едно по-специално семейство, за което се говори по един доста грозен начин. Исках просто да разкажа онова, което съм видял и изживял самият аз. Онова, което е било моето истинско семейство отвътре."

Салво разказва, че последната среща с баща му е била в затвора. В момента Тото Риина излежава доживотна присъда в Милано при най-висока степен на сигурност. Обвинен е като поръчител на над 100 убийства, включително на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Салво Риина:"Трудно е да ми разкажа за последната ми среща с баща ми. Беше скоро. Беше много трогателна среща и беше нещо много лично и много дълбоко. Трудно ми е да говоря за това."

Синът на Тото Риина пише книгата след излизането си от затвора, където попада през 2004 г. за съпричастност към структурите на мафията и пране на пари. Салво е прекарал само 8 г. и 10 месеца от присъдата си зад решетките. Сега е живее в Падуа под полицейско наблюдение, с вечерен час и без право да напуска пределите на града.

Марио Трикарико, издател: "Срещнахме се с Риина в Падуа, след като беше изтърпял присъдата и след като неговият брат беше осъден доживот. Брат му е най-младият престъпник в Италия с доживотна присъда. При срещата ни изпитвах едновременно страх и вълнение. След това си дадох сметка, че е един много мил човек. Разбрахме се веднага и няколко месеца по-късно книгата му излезе."

Излизането на книгата предизвиква скандал в Италия заради силните антимафиотски настроения в страната. Някои книжарници дори бойкотират изданието.

Марио Трикарико, издател: "Всички италианци имаме респект към жертвите на мафията. Особена когато говорим за личности като Фалконе и Борселино, които дадоха животи заедно с толкова много други хора от полицията карабинери, магистрати и толкова много невинни жертви. Въпреки това аз реших да публикувам тази книга, защото в тази книга виждам началото на един диалог между семейство Риина и италианците."

Салво Риина се надява да продължи своя разказ през март. Тогава се надява да получи разрешение от италианските власти да посети България, за да представи лично книгата си пред българските читатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават зимните неволи в Североизточна България
Продължават зимните неволи в Североизточна България
Проходими са пътищата в Благоевградска област
Проходими са пътищата в Благоевградска област