НОВИНИ

Екслузивните кадри на БНТ с Мохамед Далил в световните медии

В "По света и у нас" вчера ви показахме ексклузивни кадри и интервю с Мохамед Далил по време на пребиваването му в България през 2013 г.- тогава по стечение на обстоятелствата той се оказва пред камера на БНТ. Вчера и днес водещи световни медии като Ройтерс, Франс прес, ББС, и АРД, поискаха и излъчиха нашите материали. Как в Германия бяха отразени показаните от "По света и у нас" моменти от живота на нападателя от Ансбах разказва журналистът от "Дойче Веле" Александър Андреев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 28.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Вижте още по темата:

ЕКСКЛУЗИВНО! САМО БНТ РАЗПОЛАГА С КАДРИ НА АТЕНТАТОРА ОТ АНСБАХ!

Наемодател на Мохамед Далил: За пръв път го виждам

Лице в лице с атентатора Далил

Продължават да мамят бежанци

Самоубийствен атентат на музикален фестивал в Германия


Онлайн-изданието на най-високотиражния европейски вестник, булевардния "Билдцайтунг", публикува информация за интервютата заедно със съответния видеоматериал, който може да се гледа на сайта. Новината за интервютата на БНТ със сириеца присъства и в много други немскоезични медии днес, например в австрийския "Залцбургер Нахрихтен" и в швейцарския "Тагес Анцайгер".

В същото време сред журналистическата гилдия в Германия върви разгорещена дискусия около това къде свършва задължението на медиите да разпространяват новини и къде започва неволното рекламиране на терористите и психопатите. Различните медии прокарват тази граница на различни места.

С известна приблизителност мога да твърдя, че обществените медии се предпазват по-активно от тази опасност, като например не споменават имената на атентаторите, не публикуват снимките им или в краен случай - замъгляват лицата им.

Логиката, която лично аз напълно споделям, е следната: когато като медия предоставяш платформа на подобни психопати, ти първо подпомагаш предполагаемите поръчители ("Ислямска държава" и тем подобни), които копнеят злодеянията им да се разчуят.

И не само копнеят - това е всъщност единствената цел на атентатите. И второ - иконизирането на атентаторите с име и снимка привлича други психопати и подражатели както лампата привлича нощни пеперуди. И така един отвратителен престъпник се превръща в пример за подражание и остава в историята во веки веков.

Колкото до частните медии, които нямат обществена поръчка - повечето от тях (защото има и сериозни) се интересуват единствено от тиражите и гледаемостта си, поради което с охота мултиплицират всичко около атентатите, включително и около извършителите им. Така те удовлетворяват растящия воайоризъм на публиката, но всъщност се хващат на хорото на терористите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спукан водопровод наводни улица в Лозенец
Спукан водопровод наводни улица в "Лозенец"
Джаз, море и още нещо
Джаз, море и още нещо