НОВИНИ

Експерти: Ударите на "Ислямска държава" може да са навсякъде в Европа

"Ислямска държава" може да удари навсякъде в Европа. Войната срещу "Ислямска държава" може би по-лесно ще бъде спечелена в Сирия и Ирак, отколкото в Париж и Брюксел - това мнение изразиха в студиото на "Денят започва" Весела Чернева - старши програмен директор в Европейския съвет по международни отношения и Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 23.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Весела Чернева - старши програмен директор в Европейския съвет по международни отношения: Вчерашният удар в Брюксел демонстрира наистина, че "Ислямска държава" може да удари навсякъде в Европа, че може да удари в сърцето на Европа, може да удари летището в Брюксел и едновременно с това площад "Шуман" - центърът на европейските институции. Това, което не се е случило през последните 5 месеца от Париж насам е, че белгийските, френските и въобще европейските служби не са успели да инфилтрират мрежите на "Ислямска държава" в Европа, че тази организация може да внесе оръжие, бомби и че ударите ѝ може да бъдат навсякъде в Европа.
Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения: Ако приемем, че Европа е във война, то беше достатъчно очевидно, че войната срещу "Ислямска държава" може би по-лесно ще бъде спечелена в Сирия и Ирак, отколкото в Париж и Брюксел. Защото тук става дума не просто за криминални престъпници, а за индоктринирани убийци, самоубийци. И докато Европа има механизми за борба с тях, тя няма засега механизми за борба с доктрините. "Ислямска държава" ни бие на полето, на което ние не успяваме да се противопоставим, тя се опитва да превърне религията в идеология и то не каква да е, а радикална, антизападна, т.е. тя се бори не за територии, колкото за хората.
;

Вижте целият разговор с Весела Чернева и Любомир Кючуков в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главен комисар Георги Костов: Конкретна заплаха за България няма
Главен комисар Георги Костов: Конкретна заплаха за България няма
Около 40 натровени деца от Правец са настанени за лечение в столични болници
Около 40 натровени деца от Правец са настанени за лечение в столични болници