НОВИНИ

Еманюел Макрон и Хасан Рохани ще положат усилия да запазят ядреното споразумение

Президентите на Франция Еманюел Макрон и на Иран Хасан Рохани са се уговорили в телефонен разговор днес да работят заедно в следващите седмици за запазване на споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, съобщи Елисейският дворец.

bnt avatar logo
от БТА
22:43, 29.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
еманюел макрон хасан рохани положат усилия запазят ядреното споразумение

В разговора, продължил повече от час, Макрон предложил на Рохани разговорите да обхванат "три допълнителни и наложителни теми" - програмите на Иран за балистични ракети, ядрените му дейности след 2025 г. и основните регионални кризи в Близкия изток, се казва в съобщението на Елисейския дворец, цитирано от Ройтерс.

;

Ядреното споразумение между Иран и страните от групата 5+1 - САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия, сключено през 2015 г., по никакъв начин не подлежи на преговори. Това заявил Рохани на Макрон според съобщение на иранското президентство, цитирано от АФП. Иран няма да приеме никакви ограничения отвъд ангажиментите си по силата на международните норми след 2025 г., добавил иранският президент. Той казал, че ядреното споразумение е не само конструктивно за мира в района, но е и основа за доверие между Запада и Иран, посочва ДПА.

Рохани обаче изразил готовност за диалог по другите въпроси, за да се гарантира регионална стабилност и сигурност и да се води борба с тероризма, отбелязва ДПА.

;

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е яростен противник на ядреното споразумение с Иран, трябва да обяви на 12 май дали ще оттегли САЩ от него и дали след това ще наложи отново едностранните американски санкции срещу Иран, вдигнати след влизането в сила на споразумението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При тежък пътен инцидент край Шумен загина бебе
При тежък пътен инцидент край Шумен загина бебе
Сомалия поиска помощ срещу наводненията
Сомалия поиска помощ срещу наводненията