НОВИНИ

ЕС и НАТО за референдума в Македония

Европейският съюз и НАТО призоваха македонските политици да бъдат отговорни и да преодолеят различията си в името на евроатлантическото бъдеще на страната. От Европейската комисия все още нямат информация кога договорът от Преспа ще бъде предложен за ратификация в парламента на страната.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 01.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан заявиха в съвместна декларация, че гласуването е било мирно и демократичнто и повечето от хората, които са гласували, са подкрепили договора от Преспа.

Според тях сега страната има историческата възможност да се приближи към Евросъюза, но политиците трябва да преодолеят разделението си.

Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: Сега всичко е в ръцете на правителството и парламента на Македония. Европейският съюз ще продължи пълната си подкрепа за страната, нейните институции и гражданите ѝ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че вратите на Алианса са отворени за Скопие, ако бъдат изпълнени всички национални процедури. Това означава, че Македония може да стане член на пакта още догодина, но само ако парламентите в Скопие и в Атина ратифицират договора за името.

И Европейският съюз, и НАТО се въздържаха днес от коментари за ниското участие в референдума и кампанията за бойкотирането му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив обсъдиха новата национална стратегия за детето
В Пловдив обсъдиха новата национална стратегия за детето
Арести на неонацисти в Германия
Арести на неонацисти в Германия